latinica  ћирилица
16/09/2014 |  19:52 | Autor: RTRS

Kinezi zainteresovani za gradnju HE na Vrbasu

Predstavnici jedne od najvećih kineskih kompanija CMEC koja se bavi izgradnjom hidro i termoelketrana posjetili su opštinu Laktaši. Razlog - izgradnja hidroelektarna na rijeci Vrbas.

Predstavnci kineske kompanije i opštine Laktaši razgovarali su o mogućnosti izgradnje dvije hidroelektrane u ovoj opštini.  Izgradnjom hidroelektarna riješila bi se najmanje tri problema od kojih je prioritet sprečavanje poplava. Hidroeletrane bi riješile i problem navodnjavanja u sušnom periodu.

V.d. zamjenika načelnika opštine Milan Baštinac rekao je da postoje idejni projekat za dvije hidroelektrane. Јedna je u neselju Trn, a druga u Laktašima, a obje su hidroelektarne protočnog tipa koje bi istovremeno bile i most.

Kineska kompanija koja je u regionu već realizovala projekte vrijednije od milijardu dolara, kao što je na TE Kostolac u Srbiji, zaintersovana je za izgradnju hidrolektrana na Vrbasu. Realizacija ovako složenog projekta odvija se u više faza.

Predstavnik kineske kompanije naveo je da će im biti potrebno mjesec do dva da prouče dokumetaciju, nakon čega će dostaviti tehničku ponudu. On je izrazio očekivanje da će biti potvrđena realizacija ovog projekta.

Vrijednost izgradnje dvije hidrolektrane procjenjuje se na više od 70 miliona evra. Iz opštine Laktaši očekuju da će uz pomoć Vlade Republike Srpske sa kojom je već razgovarano o ovoj temi, projekat biti i realizovan.