latinica  ћирилица
17/09/2014 |  09:12 | Autor: TANЈUG

Poslanik ukrajinskog parlamenta bačen u kontejner za smeće

Tri ultra - desničara zgrabila su parlamentarca Vitalija Žuravskog, ubacili ga u kontejner za smeće i zatvorili poklopac na očigled oko 500 nacionalista koji su protestovali kod zgrade Vrhovne rade u Kijevu, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

Žuravski iz redova Partije regiona, član Ukrajinske akademije političkih nauka, bivši zamjenik gradonačelnik Kijeva i savjetnik bivšeg predsjednika Viktora Јanukoviča, malo prije tog incidenta, kako prenosi agencija, govorio je "uzvišenim riječima" o poštovanju evropskih vrijednosti pošto je bio poznat kao "štićenik evropske Ukrajine".

Evropski parlament većinom glasova ratifikovao je sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, dok su povezani video-linkom u isto vrijeme i poslanici ukrajinskog parlamenta - Vrhovne rade, ratifikovali isti dokument.

U odvojenom incidentu, aktivisti radikalnih partija Desni centar, Volija i AutoMajdan zapalili su na stotine automobilskih guma ispred zgrade ukrajinskog parlamenta prijeteći da će ih sve zapaliti u zgradi ukoliko Vrhovna rada bude oklijevala sa donošenjem zakona o lustraciji.

"Ratifikacija Sporazuma o pridruživanju nikada neće zasjeniti neophodnost donošenja zakona o lustraciji. Donijeli smo gume ovdje da pokažemo parlamentarcima da ćemo im pokazati šta je prava lustracija, ukoliko oni ne glasaju za zakon o lustraciji", naveo je jedan od aktivista.

AFP dodaje da je prijestonička policija za razbijanje demonstracija ispalila suzavac na demonstrante, a najmanje jedan aktivista nacionalističke grupe Desni centar povrijeđen je u kraćem sukobu sa policijom.

Poslanici su se složili, poslije nekoliko neuspjelih pokušaja, da usvoje zakon čiji je cilj "čišćenje" redova vladinih zvaničnika optuženih za korupciju ili za veze sa starim ukrajinskim proruskim režimom.

Aktivisti su palili gume, blokirali saobraćaj i bacali petarde sve dok nije stigla vijest da je Zakon o lustaciji prošao u Vrhovnoj radi.

Zakon o lustraciji zahtijeva poseban nadzor kad je riječ o ovlašćenim licima koja vrše državne ili funkcije u lokalnoj samoupravi, uključujući predsjednika države, predsjednika parlamenta, premijera, zamjenika premijera, šefa službe bezbjednosti, centralne banke, svih poslanika, vojnih čelnika, sudije i članovi Centralne izborne komisije.

Isti zakon primjenjivao bi se i na kandidate za takve funkcije, dodaje Itar Tass.