latinica  ћирилица
17/09/2014 |  10:59 | Autor: sportske.net

Ko najviše plaća u Primeri?

Španska "Marka" objavila koliko klubovi Primere izdvajaju za plate fudbalera. Barselona je na vrhu, dno pripada Eibaru, Elćeu i Almeriji.

Polemika u Španiji traje, klubovi grcaju u dugovima, a opet veliki novac se izdvaja za plate fudbalera.

Barselona i Real ne brinu, njihovi prihodi su takvi da sebi ovo mogu da dozvole. Barselona je prva, za plate izdvaja oko 350 miliona evra godišnje, dvadesetak više od Reala.

Treći je šampion Atletiko čiji je platni fond oko 105 miliona, definitivno novcem ne možeš baš uvijek da kupiš uspjeh, što je pokazao prošli šampionat. Ali, sada lista pokazuje ko će se boriti za gornju polovinu tabele, Sevilja i Valensija plaćaju igrače ukupno nešto manje od 80 miliona, gotovo duplo više od recimo sedmoplasiranog Viljareala.

 

 

Bilbao je ispred "Podmornice", njihovi igrači ukupno inkasiraju 50 miliona evra godišnje.

Barselona izdvaja 20 puta više od klubova sa dna, obično se vjeruje da novajlija Eibar plaća najmanje, međutim, na samom dnu je Almerija sa 11.7 miliona, iznad su Elće i Eibar.

Tu su Kordoba, La Korunja i naravno Rajo, koji ipak ima nešto bolju ekipu ove sezone, tačnije doveo je, iako kao slobodne, poznatije fudbalere pa mora više i da ih plati.

U pitanju su inače bruto sume, dakle sa porezom, pa iznosi u manjim klubovima nisu veliki kako bi neko pomislio, recimo prosječna plata u klubovima kao što je Levante je oko 300 000 evra ili čak i manje...

Za naše uslove mnogo, kada se uporedi sa Engleskom, jasno je da u Španiji nema puno novca, van vodećih klubova...