latinica  ћирилица
17/09/2014 |  15:44 | Autor: RTRS

Tegeltija: Biće ostvarena pozitivna stopa BDP

Republika Srpska će ove godine ostvariti pozitivnu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda, iako procjene pokazuju da je šteta od poplava odnijela više od 15 odsto BDP, izjavio je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

"Ostvarićemo pozitivan rast industrijske proizvodnje, a smanjen je i broj nezaposlenih u odnosu na prethodnu godinu. Proveli smo sistem registracije preduzeća, značajno ubrzali taj proces i smanjili troškove registracije", rekao je ministar.

On je podsjetio da je uveden neoporezivi dio dohotka, čime je olakšan položaj privrede, te da je nastavljeno značajno ulaganje u privredu i poljoprivredu. Naveo je da je ekonomska situacija, poslije šest godina krize u Republici Srpskoj, dosta složena, ali da je znatno bolja nego u periodu kada je opozicija bila na vlasti.

"Vlada Srpske je svjesna da se uoči izbora iznose mnoge dezinformacije kojima se građani žele pridobiti za neke političke stavove, ali želimo iznijeti podatke o tome kakvo je stanje bilo kada je opozicija bila na vlasti, a kakvo je danas", rekao je Tegeltija.

Ministar kaže da je Srpska krajem 2005. godine imala najveći broj nezaposlenih u svojoj istoriji, najniže plate i penzije u cijeloj Evropi, nije bilo ni jedne investicije, niti jednog kilometra autoputa. Navodi, da je budžet Srpske, tj. Fond PIO, tada dugovao penzionerima više od 68 miliona KM, dok su dugovanja prema pripadnicima MUP-a, Vojske RRS i obavještajne službe bila veća od 85 miliona KM. Istakao je da je javni dug Srpske tada bio više od 50 odsto od BDP i da je spadao u red najvećeg javnog duga u Evropi.

"Mnogi su svjedoci da smo u tom trenutku prodavali banke za jedan evro. Sva naša preduzeća u procesu privatizacije prodali smo za jedva 20 miliona KM, a jedan od strateških industrijskih objekata, zvornički Birač, smo, kako kažu stručnjaci, poklonili, a ne prodali Litvancima", rekao je Tegeltija.

On je dodao, da je nastavljeno sa značajnim investicijama u energetskom sektoru, gdje su trenutno ulaganja veća od svih ulaganja u regionu. U teškim vremenima uspjela je obezbijediti 35 miliona KM za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.