latinica  ћирилица
17/09/2014 |  16:16 | Autor: RTRS

"Interagro 2014": Agrar ima budućnost

Poljoprivrednici u Srpskoj ovu godinu ocjenjuju kao veoma tešku. Međutim, dobrodošle su im mjere Vlade za sanaciju posljedica poplava i za proizvodnju.

U Bijeljini je otvoren 13. Međunarodni sajam poljoprivrede "Interagro 2014" koji je okupio 150 izlagača iz Republike Srpske i regiona, Italije, Austrije, Mađarske, Češke i Njemačke.

Otvarajući Sajam, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić naglasio je da je riječ o važnoj privrednoj manifestaciji za cijelu BiH, a posebno Republiku Srpsku koja zbog velikog broja izlagača daje mogućnost za uspostavljanje značajnije saradnje.

Na Sajmu su se predstavili i semberski povrtari koji su u majskim poplavama, a potom i od grada, pretrpjeli ogromne štete. Da je ova godina bila teška za poljoprivrednike istakao je i Mladen Lazić kome je uništena poljoprivredna proizvodnja na otvorenom na 20 hektara. On ističe da poljoprivrednici svoj poslovni ambijent morju zasnivati na plasteničkoj proizvodnji i u zatvorenom prostoru.

Aco Živanović, poljoprivrednik iz Crnjelova, naveo je da nije imao velike štete na povrću i da su kulture u plastenicima sačuvane. Kaže i da su cijene sada povoljnije i da se ratari koji imaju kvalitetnu proizvodnju mogu nadati dobrim rezultatima.

Vlada RS i resorno ministartsvo donijelo je niz odgovarajućih mjera za jesenju sjetvu koje se odnose na obezbjeđenje sredstava za nabavku repromaterijala i nastavak korišćenja dizel goriva. Poljoprivrednim proizvođačima biće otpisana dugovanja iz ranijih godina za kupovinu vještačkih đubriva od 13 miliona KM, a obezbijeđene su i druge mjere.

Razvoj poljoprivrede jedan je od strateških ciljeva regiona, jer Bijeljina sa 54.000 hektara obradivih površina najveća je žitnica u BiH. Na semberskim poljima proizvede se između 150 hiljada i 200 hiljada tona žitarica i 65.000 tona povrća.

Na Sajmu poljoprivrede u Bijeljini tradicionalno je izložena i stoka, priplodne junice simentalske rase crni holštajn, tovna grla, ovce, koze i svinje.

U okviru Sajma biće održana stručna predavanja i promocije iz oblasti agrara koje će održati eminentni stručnjaci iz RS i Srbije.