latinica  ћирилица
17/09/2014 |  17:05 | Autor: RTRS

Dačić i Đokić: Treba pomoći Srbima u FBiH

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić upoznao je potpredsjednika Vlade Srbije Ivicu Dačića sa izuzetno teškom situacijom u kojoj žive Srbi povratnici u opštinama Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac u FBiH, te ukazao na potrebu da im se pomogne.
Petar Đokić i Ivica Dačić - Foto: SRNA
Petar Đokić i Ivica DačićFoto: SRNA

Srbija ostaje čvrst garant Dejtonskog sporazuma, naglasio je potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić u razgovoru sa ministrom Petrom Đokićem. Ministri su razgovarali i o pripremama zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske, koja je zakazana za subotu, 20. septembar, u Beogradu. Razmatrana i mogućnost potpisivanja sporazuma o zaštiti od poplava i zajedničkom djelovanju u tim situacijama.

Ministar Đokić je pokrenuo i pitanje marginalizacije Srba - povratnika u Federaciju BiH. 

"Srbija prema Bošnjacima ima politiku izuzetno velike posvećenosti i podrške, a srpski narod u FBiH živi na margini i u uslovima ekonomske zapuštenosti", rekao je Đokić.

Đokić je naglasio da Republike Srpska mora da promijeni odnos prema tom kraju i da treba da donese poseban zakon koji bi joj omogućio da pruži pomoć stanovnicima tog, ali i ostalih krajeva u FBiH, gdje Srbi žive u sličnim okolnostima.

On je rekao da je Dačiću predložio da, prema modelu Banjaluke, Srbija uspostavi konzularne dane u Brčko distriktu, što bi bilo od velikog značaja za tamošnje Srbe i dodao da je Dačić prihvatio njegov poziv da uskoro posjeti Brčko. Đokić je naglasio da je zajedno sa Dačićem analizirao mogućnosti dalje ekonomske podrške koju bi Srbija mogla dati Republici Srpskoj, odnosno BiH, imajući u vidu Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim je definisana oblast rada.