latinica  ћирилица
17/09/2014 |  19:43 | Autor: TANЈUG

Izrael: Aramejci dobili veća prava

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Gideon Sar potpisao je danas naredbu da se Aramejci priznaju kao posebna manjina u registru stanovnika Izraela.

Ova odluka je zasnovana na tri profesionalna mišljenja da ta manjina ispunjava uslove za zvanično priznanje, uključujući istorijsko nasljeđe, religiju, kulturu, porijeklo i zajednički jezik.

To će omogućiti da se oko 200 hrišćanskih porodica, koje se identifikuju s tim drevnim narodom, registruju kao Aramejci, a ne kao Arapi.

Poslanik Јair Levin, koji je bio jedna od glavnih pokretičkih snaga za priznanje aramejske manjine, najavio je da će promovisati seriju mjera kako bi se napravila razlika između hrišćana u Izraelu i muslimana da bi se produbilo učešće hrišćanske populacije u izraelskom društvu i ohrabrilo da se regrutuje u izraelsku vojsku.

Izraelski poslanik Arapin Ahmed Tibi je kritikovao odluku ministra, označivši je pokušajem da se podijeli arapska manjina u Izraelu kako bi se njome lakše vladalo.

Levi je, međutim, branio odluku, tvrdeći da ima mnogo grupa koje se bore za priznanje i da muslimansko osvajanje od prije više stotina godina" ne čini od nas Arape", kako je rekao.

Neki Aramejci su služili u izraelskoj vojsci i aktivno promovišu aramejsku kulturu. Izraelski mediji navode da je odluka o priznanju te manjine donijeta nakon više zahteva pojedinaca. Udruženje hrišćana Aramejaca izrazilo je zahvalnost za ovaj potez, dodavši da će Izrael imati velike koristi.

U Izraelu živi oko 120.000 hrišćana i mnogi u hrišćanskoj zajednici sebe smatraju Aramejcima. Aramejski jezik spada u semitske i uveliko je korišćen u vrijeme rimskog osvajanja Svete zemlje i vjeruje se da je bio jezik kojim je govorio Isus Hrist.