latinica  ћирилица
17/09/2014 |  19:54 | Autor: RTS

Istok Srbije: Otklanjaju se posljedica poplava

Na istoku Srbije kiša je prestala da pada, ali se stanovnici poplavljenih mjesta suočavaju sa posljedicama vodene stihije. Potrebna im je pomoć – hrana, voda, gumene čizme, pumpe za izbacivanje vode.

Za naredna dva do tri dana Vojska Srbije će postaviti pontonski most u selu Grabovici, kako bi put Kladovo–Negotin bio povezan. Stanovnicima poplavljenih naselja neophodna je pomoć u vodi za piće, hrani, obući i pumpama za izbacivanje vode. Tri osobe se vode kao nestale.

RHMZ je saopštio da su na Neri kod Kusića, na Karašu kod Dobričeva i na Brzavi kod Markovićeva, vodostaji iznad granice redovne odbrane, ali sa tendencijom stagnacije.

Na Savi kod Šapca vodostaj će se kretati oko granice redovne odbrane od poplava, sa tendencijom manjeg porasta u naredna dva dana.

Na Peku vodostaj je u opadanju i nalazi se iznad granice redovne odbrane od poplava. U toku noći nije bilo novih evakuacija, a put Tekija–Kladovo je raskrčen i djelimično prohodan.

Dvije velike pumpe "Voda Vojvodine" dopremljene su do sela Grabovice, pa se nastavlja ispumpavanje vode i čišćenje.

Ministar policije Nebojša Stefanović je tokom posjete Grabovici poručio da će najprije pomoći porodicama čije su kuće poplavljene, a da će se zatim raditi na obnovi puteva.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da će sutra biti upućeno 500 vojnika u najugroženija područja u opštinama Kladovo i Majdanpek, kao i sva raspoloživa mehanizacija. 

Hidroelektrana "Đerdap 2" i dalje radi smanjenim kapacitetom. Ojačavaju se bedemi, kako voda i mulj iz nabujalih potoka ne bi dospjeli u elektranu. U mrežu je vraćen jedan od dva agregata koji nisu bili u funkciji, ali elektrana radi maksimalnim kapacitetom.