latinica  ћирилица
17/09/2014 |  20:09 | Autor: RTRS

Škotska uoči glasanja

Posljednjeg dana kampanje za referendum u Škotskoj, prema anketama, izjednačeni su pristalice i protivnici nezavisnosti.

Moglo bi odlučiti 8 odsto neopredijeljenih. Ako se ne računaju birači koji se još nisu izjasnili, pobornici ostanka Škotske u Ujedinjenom kraljevstvu vode sa 4 odsto.

"Da" ili "ne" - dvije kratke riječi podijelile su Škotsku i brojne porodice. Vlasnik kafea u Edinburgu smatra da je trebalo krenuti samostalnim putem još 80-tih godina prošlog vijeka.

- Škotska je čekala decenijama. Ovo je zlatna prilika. Možemo i treba da ovo uradimo sada - rekao je Filip Bartolmev iz Edinburga.

Sara Bartolmev, međutim, misli da Škotska ne treba da ide ka nezavisnosti, jer ovo nije pravi trenutak. "Možda bi za deceniju ili dvije bilo pravo vrijeme", kaže Sara.

Glavna tema razgovora o nezavisnosti je ekonomija i rezerve nafte u Sjevernom moru, iako je udio izvoza nafte u ukupnoj privrednoj aktivnosti manji od izvoza hrane, pića, finansija, trgovine na malo i drugih usluga. Ipak, rezerve kojima raspolaže Britanija pripadaju Škotskoj koja, za razliku od mnogoljudne Engleske sa više od 53 miliona stanovnika, ima svega 5,5 miliona.

Škotsko- australijski bračni par u gradu Montrosu, koji tradicionalno podržava nezavisnost, je među 40 odsto podijeljenih porodica.

Vendi Šepard kaže da će glasati protiv. "Mislim da nam ne treba ta promjena odlaska u nezavisnost, bila bi zadovoljna sa maksimalnim prenosom ovlaštenja", kaže Vendi.

Pristalice i protivnici nezavisnosti vode "mrtvu trku" - govore posljednje ankete. Interesovanje za glasanje je ogromno, što potvrđuje registracija 97 odsto biračkog tijela. Nakon dvije godine kampanje, porodice, prijatelji i kolege na poslu nadaju se da će nakon odlaska na birališta, barem odahnuti od razgovora o politici.