latinica  ћирилица
19/09/2014 |  14:49 | Autor: SRNA

MANIVAL - BiH ne ide na "sivu listu"

Delegacija BiH je na plenarnoj sjednici Komiteta Savjeta Evrope za spriječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/ izdejstvovala da BiH ne bude stavljena na "sivu listu", saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH.

Plenarnom zasjedanju, koje je održano u Strazburu od 15. do 19. septembra, prisustvovali su članovi BH Manival delegacije u sastavu predstavnika finansijsko-obavještajnog odjeljenja Sipe - presjedavajućeg delegacije, te predstavnika Ministarstva pravde BiH i Agencije za osiguranje u BiH.

Prezentacijom svojih aktivnosti i angažovanjem u smislu pojašnjenja i iznošenja činjenica u vezi sa funkcionisanjem sistema za spriječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH, Manival delegacija BiH ukazala je da sistem prevencije i borbe protiv pranja novca nema suštinskih nedostataka u ranjivosti.

Iz Sipe navode da će o preduzimanju daljih koraka prema BiH, zbog neispunjenja zadatih uslova, biti odlučeno nakon redovne evaluacije, koja je planirana u novembru.