latinica  ћирилица
20/09/2014 |  07:38 | Autor: Sportska centrala

Osvjetljenje na "Marakani" nije po standardima UEFA

Savjetnik UEFA Dejvid Harli obišao je u petak Stadion Crvene zvezde i izvršio mjerenja osvjetljenja na najvećem stadionu u Srbiji.

U subotu su, takođe, počeli i radovi na zamjeni travnate podloge na Stadionu Partizana. Oba projekta se finansiraju iz Dopunskog fonda UEFA i namjenskog ulaganja Fudbalskog saveza Srbije.

Ekspert i savjetnik UEFA za unaprjeđenje i poboljšanje osvjetljenja na evropskim stadionima izvršio je mjerenja snage reflektora na "Marakani" i odmah, poslije samo nekoliko proba, i zvanično utvrdio da osvjetljenje ne odgovara propisima i standardima koje zahtjeva Evropska fudbalska unija (UEFA). Gospodin Harli se uvjerio da postojeće stanje osvjetljenja zahtjeva mnogo složeniju i temeljniju rekonstrukciju, nego što se prvobitno pretpostavljalo.

"Naš gost nije izvršio sva mjerenja, koja su u ovakvim prilika uobičajena, jer se već na probnim testovima uvjerio da osvjetljenje ne ispunjava potrebne standarde. Gospodin Harli je prvobitno obišao stadion po dnevnoj svjetlosti, a zatim se sa upaljenim reflektorima uvjerio da je problem mnogo složeniji od same zamjene dotrajalih sijalica, rekao je Nebojša Ivković, domaćin u ime Fudbalskog saveza Srbije.

Prema riječima Ivkovića, gospodin Harli će u narednih mjesec dana dostaviti u stručnu službu UEFA kopletnu dokumentaciju u kojoj će do tančina razraditi projekat neophodnih poslova na sanaciji osvjetljenja.

"Prema onome što smo čuli iz prve ruke, u saniranju reflektora postojaće nekoliko faza i svaka zahtjeva adekvatno vrijeme za završetak radova. Zato je, u ovom trenutku, teško odrediti rokove u kojima će radovi biti okončani. Јedino što smo saznali je da je predstojeći projekat obiman i veoma zahtjevan sa više aspekata, rekao je Ivković.

Pored mnogih poslova, koje očekuju budućeg izvođača radova, mora se izmjeriti i statička stabilnost nosača reflektora, koji su stari više od pola vijeka. Od rezultata stručne analize, koju će uraditi gospodin Dejvid Harli, zavisiće kojim tempom će radovi na obnovi reflektora teći i u tom segmentu izvođenja radova.

"Osim ovih poslova, mora se razviti softverska tehnologija kao priprema za funkionisanja nove rasvjete. Neophodno je napraviti plan aktivnosti sa Komapnijom "Filips", koja će biti glavni partner u tom projektu, prenio je utiske Ivković.

Podsjetimo, finansiranje na obnovi rasvjete na Zvezdinom stadionu i promjena travnate podloge na Stadionu Prtizana obaviće se iz Dopunskog fonda UEFA, koji je iz Niona odobren Fudbalskom savezu Srbije, kao nosiocu oba projekta. Na taj način, Fudbalski savez Srbije i na djelu dokazuje da čini sve, da i kroz dobru saradnju sa administracijom UEFA poboljša kvalitet infrastrukture srpskog fudbala, olakša rad klubovima i obezbijedi bolje uslove nacionalnom timu Srbije u predstojećim kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope 2016. godine u Francuskoj.

Dakle, kao prvi posao, počeli su radovi na zamjeni travnate podloge na Stadionu Partizana, gdje će Srbija odigrati prve dvije kvalifikacione utakmice na domaćem terenu - protiv Albanije (14. oktobar) i Danske (14. novembar).

Radnici i stručnjaci za zamjenu trave su od jutra, samo nekoliko sati poslije nastupa Partizana u Ligi Evrope protiv Totenhema, počeli uklanjanje dotrajale trave. Istog dana, po dolasku stručnjaka iz UEFA, uslijedila je i prva faza pripreme za sanaciju osvjetljenje na Stadionu Crvene zvezde, koja zahtjeva nešto komplikovaniju proceduru.

Fudbalski savez Srbije još jednom izražava zadovoljstvo zbog početka velikog projekta i zahvalnost partnerima i prijateljima iz UEFA.