latinica  ћирилица
20/09/2014 |  21:00 | Autor: RTRS

Proglašena tz. "Republika Ilirida"

Albanci u Makedoniji istrajni su u svom davno postavljenom cilju – ujedinjenje svih Albanaca u jednu državu. Prije dva dana, nekadašnji lider albanske Partije demokratskog djelovanja, Nevzat Haljilji proglasio je takozvanu ,,Republiku Iliridu'', koja se navodno zasniva na Ustavu SAD-a.

 Partija je zatražila da Makedonija funkcioniše kao država dvije ravnopravne republike – Iliride i Makedonije, po principu bivše zajednice Srbije i Crne Gore. Ukoliko makedonske institucije budu ignorisale postavljene zahtjeve, Haljilji najavljuje referendum. 

Albanski vilajet kao cilj Prizrenske lige iz 1878. Albanci ponovo pokušavaju da postignu. Za Nevzata Haljiljija ,,Republika Ilirida'' bila bi tačka na diskriminaciji Albanaca u Makedoniji, .

,,Makedonija treba da se uredi kao Unija Iliride i Makedonije. Nismo za promjenu spoljnih granica Makedonije, ali treba definisati administrativne granice Iliride i Makedonije. To treba da bude urađeno po modelu koji su prije nekoliko godina imale Srbija i Crna Gora i koji Belgija sada ima'', smatra  Nevzat Haljilji, nekadašnji lider albanske Partije demokratskog delovanja
Da uspostavljanje Iliride nije ideja novijeg datuma potvrđuje i lider Demokratske partije Srba u Makedoniji, Ivan Stojilković. Albanci su se za to borili uvijek kada je Makedonija stajala na staklenim nogama. Tako je i ovaj put, kaže, samo što je situacija utoliko komplikovanija jer je kontrola nad islamskim faktorom potpuno izgubljena.

 "Radi se o marginalnim političkim grupacijama što ne znači da nije opasno. Oni su poprilično jedinstveni kada je u pitanju ostvarivanje njihovih nacionalnih ciljeva. U tom smislu treba širom otvoriti oči i u tom smislu posmatrati događaje jednostavno i predvideti sve moguće posljedice'", kaže Ivan Stojilković, lider Demokratske partije Srba u Makedoniji
"Albanci to ne mogu da rade sami. Neki strani faktori, koji su raspaljivali rat na Balkanu '90 - ih godina kako bi mogli da intervenišu i ovde grade novi svetski poredak, sada stoje iza Albanaca u Makedoniji i guraju ih u jednu vrstu nemira" ,naveo je analitičar Dragomir Anđelković.

 Od premijera Makedonije zatraženo je da pokrene postupak za federalizaciju Makedonije. To se neće dogoditi, smatraju analitičari. Nije uspjelo ni '92., pa vjerovatno neće ni sad.

"Mislim da će teško uspjeti. Ta većina u makedonskom parlamentu podrazumijeva većinu u obje nacije, dakle Albanci možda mogu da se slože sa tim, ali neće etnički Makedonci i mislim da u ovom trenutku nema prolaza ni u Međunarodnoj zajednici'", kaže analitičar Miloš Šolaja.

Tim prije što Makedonija ni sa jednom državom u okruženju nema potpuno uređene odnose, smatraju stručnjaci. Ona je veliki uzrok nestabilnosti, a ovo je dodatno ugrožava.