latinica  ћирилица
21/09/2014 |  20:18 | Autor: Agencije

Ratel: Vjerski i politički terorizam na KiM

Zamjenik glavnog tužioca kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova DŽonatan Ratel rekao je da na KiM postoji vjerski ekstremizam i potencijal za terorizam.



On je istakao da je takva situacija gdje god postoji visoka nezaposlenost, hronično siromaštvo i malo mogućnosti za bolji život.

Frankfurtske vijesti podsjećaju da je ta kancelarija nadležna upravo za istragu i podizanje optužbi kada je riječ o slučajevima povezanih sa terorizmom, a da trenutno sprovodi dvije odvojene istrage.

Ratel očekuje da će uskoro biti okončane, a nadležni tužilac KSTK-a predstaviće optužnice.

“Trenutno, KSTK sprovodi dvije krivične istrage koje uključuju određen broj ljudi. Istrage se razvijaju i očekujem optužnice u bliskoj budućnosti. Riječ je o veoma ozbiljnim optužbama koje se odnose na učestvovanje i regrutovanje za terorističke aktivnosti. Ne mogu da pričam o istragama koje su u toku, ali mogu da kažem da sa kosovskom policijom imamo veoma dobru saradnju, kao i sa drugim agencijama koje pomažu oko prikupljanja dokaza i daju druge forme asistencije“, objasnio je Ratel.

On je dodao da postoji velika zabrinutost zbog ekstremističkih aktivnosti u čitavoj Evropi, koja se, kako kaže, "suočava sa fenomenom priključivanja mladih osoba, uglavnom muškaraca, u konflikte na Bliskom istoku, prije svega u Siriji i Iraku".

“Kako i u drugde u Evropi, i ovdje smo veoma zabrinuti jer mladi muškarci, obmanuti i zavedeni od strane ekstremističkih elemenata, odlaze da se bore za ono što smatraju religijskim pozivom“, dodao je Ratel.

Pojedini imami na Kosovu učestvuju u vrbovanju mladića da se priključe terorističkim aktivnostima stare, pa je pitanje može li se to dokazati u mjeri da dobije sudski epilog.

“Regrutovanje za učestvovanje u terorizmu je zločin. Istina, to je teško dokazati. Za procesuranje je potrebno dokazati nameru, ali i sam čin učestvovanja u regrutovanju. Veoma smo zabrinuti oko elementa regrutovanja mladih osoba za vjerski ekstremizam. Naša kancelarija veoma blisko sarađuje sa kosovskom policijom i drugim lokalnim vlastima, kancelarijom državnog tužioca, kosovskom policijom, religijskim liderima i predstavnicima zajednica. Pokušavamo da osiguramo da mladi ljudi, naročito muškarci, ne padnu pod uticaj i na bilo koji način budu ohrabreni da se uključe u konflikte na Bliskom istoku“, naveo je Ratel.