latinica  ћирилица
22/09/2014 |  07:51 | Autor: Agencije

"Santijago Bernabeu" mijenja ime za 500 miliona evra

Španski fudbalski prvoligaš i aktuelni osvajač Lige šampiona Real Madrid mogao bi da inkasira oko 500 miliona evra za promjenu imena stadiona, koji bi u budućnosti mogao da se zove "Abu Dabi Santijago Bernabeu".

Kako tvrdi "Marka", čelnici "kraljevskog kluba" su na korak do potpisivanja najunosnijeg sponzorskog ugovora u istoriji ekipe iz Madrida, po kojem bi do 2034. godišnje klub dobijao u prosjeku 25 miliona evra. Španski list prenosi da se madridski klub već dogovorio o promjeni imena stadiona sa kompanijom IPIC (Međunarodna naftna investiciona kompanija), koja je u stoodstotnom vlasništvu emirata iz Abu Dabija. Kao što je već rečeno, ugovor bi trebalo da bude potisan na 20 godina.

Ovo ne bi bio prvi stadion koji bi nosio ime po sponzoru. Trend nazivanja stadiona po imenima arapskih kompanija već postoji u Evropi, tako se Arsenalov stadion naziva "Emirati", a stadion Mančester Sitija zove se "Etihad".

Vijest o promjeni imena stadiona pojavila se neposredno nakon što je "svjetlo dana" ugledala informacija da je Real u dugu od čak 602 miliona evra. Ova ionako pozamašna suma samo u prošloj godini je doživjela rast od čak 11 odsto, navodi španski list "As".

Zbog navedenog duga čelnici Real Madrida su sazvali i Skupštinu kluba, koja mora da donese odluku o novom zaduživanju uzimanjem kratkoročnih kredita. Upravo ovaj dug je, prema pisanju medija, bio razlog zbog kojeg su prethodnih godina "Santijago Bernabeu" morali da napuste Gonzalo Iguain, Mesut Ozil i Anhel di Marija. Iguain je otišao za 37.000.000 evra u Napoli, Ozil je put Arsenala otišao za 50.000.000, dok je Di Marija u ovom prelaznom roku prešao u Mančester Јunajted za rekordnu prodaju Reala u iznosu od 74.950.000 evra.

Florentino Perez, predsjednik Reala, nedavno je izjavio da je godišnji prihod kluba 550.000.000 evra i da je narastao za pet odsto nakon osvajanja Lige šampiona. To ga je podstreklo da u nedavno završenom prelaznom roku potroši 122.500.000 evra na kupovinu četiri igrača, među kojima je najskuplji Hames Rodrigez, koji je za 80.000.000 evra stigao iz Monaka.