latinica  ћирилица
22/09/2014 |  09:09 | Autor: Agencije

Islamska država poziva na ubijanje zapadnjaka

Ekstremistička grupa Islamska država pozvala je pristalice na ubijanje građana zemalja koje učestvuju u koaliciji protiv džihadista. Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kaže da njegova zemlja neće učestovati u napadima na ekstremiste.

Portparol Islamske države Abu Muhamed el Adnani objavio je na internetu poziv na ubijanje građana zapadnih zemalja, i to na više različitih jezika.

"Ako možete da ubijete nevjerujućeg Amerikanca ili Evropljanina, posebno pakosnog i prljavog Francuza, ili Australijanca ili Kanađanina...uključujući državljane zemalja koje su ušle u koaliciju protiv Islamske države, onda oslonjeni na Alaha, ubijte ga", poručio je El Adnani.

SAD i Francuska sprovode vazdušne udare na položaje džihadista Islamske države u Iraku, a slični udari planiraju se i u Siriji.

Njemačka neće učestvovati u napadima na Islamsku državu

Šef njemačke diplomatije Frank - Valter Štajnmajer izjavio je da njegova zemlja neće biti uključena u bilo kakve vazdušne napade ili kopnenu ofanzivu u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država u Iraku.

Štajnmajer je rekao da Njemačka, kao članica međunarodne koalicije na čelu sa SAD, stvarane kako bi se zaustavilo napredovanje pripadnika ID u Iraku i Siriji, ima svoje odgovornosti, ali da neće preuzeti značajniju ulogu.

Odluku Berlina da pošalje oružje kurdskim borcima koji se sukobe sa ID "nije bilo lako donijeti", kazao je Štajnmajer njemačkom javnom servisu ARD.

Kako je prenio Frans pres, on je istakao i da Njemačka nije ni pod kakvim pritiskom da se pridruži SAD i Francuskoj u vazdušnim napadima na teritorije koje kontroliše ID.
"Ne, koalicija ne funkcioniše tako. Alijansa koja je formirana će podijeliti posao. Mi smo preuzeli dio naše odgovornosti. Za nas se to ne dovodi u pitanje", kazao je Štajnmajer.

Krajem prošlog mjeseca Berlin je najavio da šalje oružje kurdskim borcima na sjeveru Iraka kako bi im pomogao u borbi sa džihadistima iz redova ID.

Njemačka je poslala i oko 40 vojnika sa zadatkom da pomognu u obuci kurdskih boraca u Iraku.