latinica  ћирилица
22/09/2014 |  10:40 | Autor: TANЈUG

Poplave i dalje prijete regionu

Nove padavine i dalje donose probleme u regionu, a poplave najviše prijete Osječko -baranjskoj županiji.

U taj dio Hrvatske upućeno je dodatnih 120 vojnika da bi odbranili područje Karašice od poplava.
 Na tom području trenutno je angažovan 351 pripadnik Oružanih snaga RH, koji rade na punjenju i ugradnji u nasipe 3.000 vreća s pijeskom, na nadzoru, utvrđivanju i popravci nasipa, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

 Vojska je upućena na teren u poplavom ugrožena područja na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spasavanje a na osnovu odluke ministra odbrane Ante Kotromanovića, prenijela je Hina.

 Inače je naselju Karašica noćas prijetila velika opasnost od poplave i odbranjeno je s dodatnih 15.000 vreća s pijeskom ugrađenih u nasip, na čemu je radilo oko 600 ljudi.

 Visoka voda stavljena je pod kontrolu, ali su sve ekipe i dalje na terenu jer se očekuje da će opasnost biti prisutna još dva do tri dana.

 Nove obilne padavine, koje su sinoć počele, i u Sloveniji su izazvale dodatne teškoće, posebno u Pomurju, koje je bilo poplavljeno i u prošlonedjeljnom nevremenu.

 Voda je tokom večeri počela da prodire u podrume zgrada i kuća u tom kraju, tako da su vatrogasci imali pune ruke posla na ispumpavanju vode i postavljanju vreća s pijeskom.

 Srećna okolnost je da se kližišta, koja su pokrenuta tokom posljednjih poplava, nisu ponovo aktivirala, objavili su tamošnji mediji.

 I u Srbiji se danas očekuje velika količina padavina, a izdato je i upozorenje na porast vodostaja pojedinih rijeka, pa su timovi sektora za vanredne situacije u pripravnosti.