latinica  ћирилица
22/09/2014 |  11:04 | Autor: SRNA

Prihvatljiv zahtjev kluba Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske ocijenilo je prihvatljivim zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o dopunama Zakona o izvršnom postupku, o kojem će meritorno odlučivati u narednih 90 dana.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena procedura u skladu sa Amandmanom 82 na Ustav Republike Srpske, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o dopunama Zakona o izvršnom postupku na sjednici 2. jula. Ovom zakonom se izvršni naslov za prinudnu naplatu troškova krivičnog postupka daje Poreskoj upravi.

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Momir Malić rekao je ranije da Klub Bošnjaka želi brisanje člana Zakona koji predviđa da se naknada materijalne i nematerijalne štete određena sudskim i drugim odlukama isplaćuje u budžetskoj godini u skladu sa raspoloživim novcem u budžetu za te namjene.