latinica  ћирилица
22/09/2014 |  18:35 | Autor: TANЈUG

U Ukrajini počelo povlačenje artiljerije

Ukrajinska vojska i proruski aktivisti počeli su da povlače tešku artiljeriju s istoka Ukrajine, saopštili su zvaničnici u Kijevu.

Predstavnik Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu pukovnik Andrej Lisenko rekao je da su ukrajinske snage počele da se povlače s linije fronta.

Prema njegovim riječima, proruski aktivisti su takođe počeli da povlače tešku artiljeriju, mada taj proces nije u nešto većem obimu, kao što je Kijev očekivao.

"Uočili smo trend da pobunjenici smanjuju korišćenje teškog naoružanja", rekao je Lisenko novinarima u Kijevu.

Prema njegovim riječima, povlačenje nisu u potpunosti završile ni ukrajinske snage niti proruske, ali se on nada da će proruske snage "slijediti primjer pripadnika ukrajinskih snaga bezbjednosti".

Ranije je javljeno da se ukrajinske snage bezbjednosti pripremaju da počnu s povlačenjem artiljerije i teških oklopnih vozila u okviru tampon-zone od predloženih 30 kilometara.

Ovi faktori omogućavaju Ukrajini da počne da primjenjuje sporazum koji su prošlog petka postigle članice Kontakt-grupe, kojim će između ukrajinskih i proruskih snaga biti uspostavljena tampon-zona od 30 kilometara, prenijele su zapadne agencije.