latinica  ћирилица
23/09/2014 |  20:13 | Autor: sportal.rs

Novajlije koje će puniti hale na mečevima Zvezde i Partizana

Partizan NIS i Crvena zvezda Telekom su ovoga ljeta marljivo radili kako bi stvorili što respektabilnije timove.

Sa jedne strane crno-bijeli su bili skrhani velikim finansijskim problemima, koje je u najgori momenat pogoršao bivši košarkaš tog kluba Јaka Klobučar, međutim, na klupi višestrukog uzastopnog šampiona ostao je Duško Vujošević, a to garantuje stvaranje novih asova.

Zvezda nije imala probleme finansijske prirode, ali je riješila da za razliku od ranijih godina kada je kupovala s brda s dola, da ovaj put sistemski pristupi prelaznom roku.

Najzvučnije ime koje je do sada stiglo u srpsku košarku je Mark Vilijams. Od njega se očekuje da nadomjesti odlazak Demarkusa Nelsona, ali i istovremeno da donese i korak više. Zvezda se nada i da će slično Nelsonu i DŽenkinsu, Amerikanac imati ponašanje, veoma bitno da bi sve funkcionisalo kako je potrebno.

Partizan još uvijek nije odabrao prvo rješenje na poziciji pleja, ali pošto je do sada klub rijetko griješio kada je riječ o možda i najvažnijem mjestu u timu jasna je obazrivost i ovaj put.

Srebrni "orlovi" zlatnog sjaja Stefan Јović i Nikola Kalinić su riješili da poslije Radničkog iz Kragujevca ostanu u zemlji i zaigraju za srpskog predstavnika u Evroligi. Zbog reprezentacije Srbije je ovo sigurno dobar potez jer se očekuje da obojica igrača imaju zavidnu minutažu i time zadrže status u nacionalnom timu. I Zvezda će imati mnogo koristi od njih, jer su za mjesec dana igranja na Svjetskom prvenstvu sigurno stekli i te kako dobro iskustvo za ono što se od njih očekuje kako u domaćim i ABA takmičenjima, tako i u elitnom evropskom takmičenju.

Edo Murić je dugo bio želja Partizana. Јoš prošle zime su ljudi iz Humske tražili talentovanog slovenačkog košarkaša, međutim, Krka nije željela ni da čuje. Pošto mu je ugovor istekao Murić je mogao praktično da bira sredinu gdje će nastaviti karijeru, a odlučio se da između novca i škole odabere usavršavanje. Boljeg profesora od Duška Vujoševića nije mogao da nađe, a dobar primjer za to je sada već bivši kapiten Žofri Lovernj, kojeg će slovenačko krilo pokušati da naslijedi.

Iznenađenje dosadašnjeg prelaznog roka za mnoge je Andreja Milutinović. Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde je takođe dugo bio želja Vujoševića, a sada su se stekli uslovi da je ostvari. Da li se kocka trener crno-bijelih sa dovođenjem igrača koji u posljednje vrijeme nije igrao u jakom takmičenju ili ne, njegovo je pravo, a na Milutinoviću je da se dokaže kao pravi pik iz rukava.

Nemanja Dangubić je bio želja oba kluba, ali se na kraju odlučio da karijeru nastavi kod Dejana Radonjića. Izgleda da je presudila njegova volja, ali i želja menadžera, da se potencijalni reprezentativac što bolje predstavi na stranom tržištu, ali takođe i da pokuša da se izbori za veliko takmičenje u dresu reprezentacije. Krilni košarkaš ima sve predispozicje da uspije, a na njemu da radom dodatno izgura na površinu kvalitet koji nesumnjivo posjeduje.

Najveća nepoznanica za navijače će svakako biti Јanis Kuzeloglu. I on je poput Murića odabrao usavršavanje kod Vujoševića, iako je takođe imao ponude. Prije svih grčki mediji su pisali da ga žele atinski velikani Olimpijakos i Panatinaikos. Nije visoki Grk imao veliku minutažu na pripremnim mečevima, pa se tek očekuje da se predstavi navijačima crno-bijelih.

Pod Zvezdinim košem igraće jedan Nijemac. U pitanju je centar Njemačke reprezentacije Maik Cirbes. I dok u fudbalu možemo samo da sanjamo da jedan reprezentativac "pancera" stigne u neki od srpskih klubova, košarka je i dalje veoma atraktivno podneblje za sve one koji žele da dođu i prije svega nauče. Zarade sigurno nisu kao na Zapadu, ali sa većim znanjem stiže i veći novac. Cirbes će imati veliku odgovornost da u reketu nadomjesti odlazak Raška Katića, ali i da još više doprinese ekipi, prije svega u evropskim takmičenjima.

Inače, do kompletiranja sastava dva najveća tima u Srbiji ostalo je još vremena, pa će sigurno i jedni i drugi prirediti još neko lijepo iznenađenje svojim pristalicama.