latinica  ћирилица
25/09/2014 |  08:46 | Autor: novosti.rs

Pupovac: Obratićemo se EU zbog tabli u Vukovaru

Iza najnovijeg demoliranja ćiriličnih tabli u Vukovaru stoje motivi koji su prerasli granice obilježavanja godišnjica i izbornih kampanja, izjavio je Pupovac.


"Oni su poprimili dimenzije jedne vrste istorijsko - civilizacijskog sukoba, pa i razmjere antagonizacije sa slovenskom pismenošću, sa Srbima i Srbijom", dodao je predsjednik SNV u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

"Imamo mogućnost da se zbog nepoštovanja ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina obratimo OEBS-u, Savjetu Evrope i Evropskom parlamentu", rekao je Pupovac za današnje Novosti.

Prema njegovim riječima, jedna od nesistematskih mjera je da kao institucija srpske zajednice iz defanzive pređe u aktivno djelovanje kojim će se ćirilično pismo u Hrvatskoj predstaviti na drugačiji način od onog kakvim ga u proteklih godinu dana predstavljaju štab za odbranu Vukovara, crkva i političke partije.

"U posljednjih godinu - dvije ćirilica se stigmatizuje, a time se stigmatizuju i susjedne države koje je koriste kao pismo, ali i cjelokupna civilizacijska i kulturna baština. Osim toga, šire se strahovi unutar srpske zajednice i sve to otežava ostvarivanje drugih prava - na obrazovanje, kao i na slobodan osjećaj etničke i vjerske pripadnosti", rekao je Pupovac.

"Nema sumnje da će nam, kada je u pitanju prezentacija istorijske dimenzije ćiriličnog pisma, biti potrebna pomoć Srbije, ali mnogo više od toga nam treba okrenutost Srbije ka položaju Srba u Hrvatskoj", rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Saboru.

"Od države očekujemo da ovom pitanju pristupi u skladu sa Sporazumom o pravima manjina i u skladu sa evropskim dokumentima i obavezama koje proizlaze iz hrvatsko - evropskog pristupnog ugovora i iz opredijeljenosti Srbije za člantvo u EU. Јer, ovo je zajedničko bilateralno pitanje, koje nažalost, kao da je izgubilo svoju relevantnost i ispalo iz fokusa", kazao je Pupovac.