latinica  ћирилица
25/09/2014 |  09:52 | Autor: Agencije

Slabe šanse Kijeva za Krim dok je Putin na čelu Rusije

Ukrajinski premijer Arsenij Јacenjuk izjavio je u Njujorku da su šanse Kijeva da ostvari kontrolu nad Krimom male dok je Vladimir Putin predsjednik Rusije, poručujući i šefu ruske države da "nikada neće dobiti bitku protiv ujedinjenog ukrajinskog naroda", prenijele su ukrajinske i ruske agencije.

"Dok je Putin na vlasti, to će biti teško uraditi, ali to neće biti vječno", rekao je Јacenjuk u njujorškom Savjetu za međunarodne odnose, izražavajući uvjerenje da će Ukrajina "obnoviti kontrolu nad istokom Ukrajine i Krimom", prenijela je agencija UNN.

Obraćajući se prvog dana plenarne diskusije u Generalnoj skupštini UN, ukrajinski premijer je iznio niz optužbi na račun Rusije i završio desetominutni govor otvorenim obraćanjem Putinu, prenio je Ukrinform.
"Gospodine Putin, vi možete da pobijedite u borbi protiv vojske, ali nikada nećete dobiti bitku sa ujedinjenim ukrajinskim narodom", rekao je Јacenjuk, koji je istakao da sankcije Rusiji ne treba ukidati dok Kijev ne obnovi kontrolu nad Krimom i istokom Ukrajine i da će za rješavanje konflikta biti korišćen i diplomatski i vojni put.

"Smatramo da su sankcije put ka početku stvarnih pregovora i način za dostizanje realnih dogovora. Molimo naše partnere da ne ukidaju sankcije sve dok Ukrajina ne ostvari kontrolu nad čitavom svojom teritorijom", rekao je Јacenjuk a prenio je Itar-Tass.

Јacenjukovo istupanje za govornicom GS UN kritikovao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin, nazivajući ga "melodramatičnim obraćanjem" Putinu, navodi ruska agencija.
"Umjesto da se bavi mnogobrojnim problemima svoje zemlje koja se približava ekonomskom kolapsu, čudno je da je premijer Ukrajine doputovao u Njujork da bi kasno uveče istupio pred polupraznom salom GS. Čudno je i to da je njegov govor završen melodramatičnim obraćanjem predsjedniku Rusije", kazao je šef ruske misije pri Svjetskoj organizaciji.

"Јacenjuk je vjerovatno zaboravio da je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, koji u posljednje vrijeme održava intenzivan dijalog sa predsjednikom Putinom. Dijalog koji omogućuje sprovođenje nedavnih dogovora iz Minska, koji će, kako se nadamo, otvoriti put rješavanju duge krize u Ukrajini", rekao je Čurkin.