latinica  ћирилица
25/09/2014 |  11:49 | Autor: RTRS

Dodik i Cvijanovićeva s britanskim ambasadorom u BiH

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, sastao se sa novim britanskim ambasadorom u BiH Edvardom Fergusonom.

Dodik je izrazio je spremnost da se odmah nakon izbora pristupi rješavanju takozvanih evropskih pitanja koja se tiču provođenja odluke "Sejdić i Finci" i uspostavljanja mehanizma koordinacije.

Dodik je upoznao Fergusona da je Republika Srpska, vezano za oba pitanja, dala konstruktivan odgovor i da do dogovora nije došlo zbog neriješenih odnosa u FBiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Predsjednik Srpske je prenio britanskom ambasadoru da je RS opredijeljena za poštivanje izvornog Dejtonskog sporazuma.

Dodik i Ferguson razmijenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim pitanjima u Srpskoj i BiH.

U odvojenom susretu, Ferguson je razgovarao i sa premijerkom Željkom Cvijanović. Istakla je tokom susreta sa britanskim ambasadorom u BiH Edvardom Fergusonom da ekonomske teme ostaju prioritet u radu Vlade, sa naglaskom na strateškom pristupu u stvaranju okvira za provođenje razvojnih programa i privlačenju investicija.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, sa osvrtom na predizbornu kampanju uoči predstojećih opštih izbora u BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Tokom prve zvanične posjete Banjaluci Ferguson će se sastati i sa predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem.