latinica  ћирилица
25/09/2014 |  12:46 | Autor: SRNA

Prijedor: Dani meda

Na malom gradskom trgu u Prijedoru otvorena je trodnevna privredno - turistička manifestacija "Dani meda 2014" koja je okupila 30 izlagača uglavnom članova udruženja pčelara "Omarska" iz Omarske, "Prva pčela" iz Prijedora i "Kozara" iz Kozarca koji su njeni organizatori.
Prijedor - Dani meda - Foto: SRNA
Prijedor - Dani medaFoto: SRNA

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, otvarajući manifestaciju, istakao je da je ona već postala tradicionalna i da je dobila svoje mjesto među izlagačima, ali i građanima Prijedora kao potrošačima koji svojom posjetom pokazuju da su jako zainteresovani da kupuju med i pčelinje proizvode.

"Naš cilj je bio da proizvođače meda približimo kupcima i zato ona ima i turistički i ekonomski značaj", naglasio je Pavić.

Šef gradskog Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Tatjana Marić potvrdila je da na ovogodišnjoj manifestaciji, osim prijedorskih pčalara, učestvuju i izlagači sa područja Banjaluke, Kostajnice, Gradiške, Dervente, Novog Grada i Trebinja, ali i iz Šapca.

"Ovo je deveti sajam meda i pčelinjih proizvoda i prilika da građani stupe u kontakt sa pčelarima, da vide njihovu ponudu i snabdiju se širokom paletom proizvoda od pčela", dodala je Marićeva.

Ona je dodala da manifestacija ima izložbeno - prodajni karakter, a proširena je i ponudom dva izlagača narodnih rukotvorina.

Predsjednik Udruženja pčelara "Prva pčela" Rajko Radivojac istakao je da ovo udruženje broji oko 100 članova i ima prinose u jednoj prosječnoj godini oko 120 tona, a da je ove godine taj prinos bio samo pet tona.

"To samo govori da je ova pčelarska godina bila izuzetno loša i može se iskazati u samo jednoj riječi - katastrofa. Uspješnost jednog pčelara ranijih godina mjerila se količinom i kvalitetom proizvoda, a ove godine će uspješan pčelar biti onaj pčelar čije pčele dočekaju proljeće", rekao je Radivojac.

On je dodao i da na području grada Prijedora ima ukupno oko 300 prijedorskih pčelara koji imaju u svom vlasništvu oko 10.000 košnica raznih tipova.

Cijena kilograma meda na ovoj manifestaciji, čiji je pokrovitelj grad Prijedor, iznosi i prosjeku 14 KM, a posjetiocima sajma se nude razni proizvodi i delikatesi od meda po cijeni od dvije KM za propolis, pa do raznih vrsta voća u medu, medovača, matične mliječi, perge i polena.