latinica  ћирилица
25/09/2014 |  14:09 | Autor: SRNA

Potpisan memorandum o saradnji u građevinarstvu

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisale su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju o saradnji dva ministarstva u oblasti građevinarstva, urbanizma i prostornog planiranja.

Golić je izjavila da je sa Mihajlovićevom razgovarala o izgradnji mosta preko Drine Ljubovija - Bratunac, ističući da će za izgradnju pristupnih saobraćajnica i graničnog prelaza, koji će biti zajednički i za BiH i za Srbiju, dozvole izdavati Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

"Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije daćemo saglasnost za izdavanje i lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole", rekla je Golićeva na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Memoranduma.

Ona je dodala da je Srbija obezbijedila sredstva za izgradnju ovog mosta, te da je ostalo da samo bude potpisan sporazum između Srbije i BiH da bi se krenulo u realizaciju ovog projekta.

Golićeva je rekla da je sredstva za pristupne puteve i zajednički granični prelaz obezbijedila Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ona je istakla da je danas dogovoreno i uzajamno priznavanje licenci i stručnih ispita viskoobrazovanim i obrazovanim ljudima iz tehničkih grupa, te da će biti potpisan sporazum na osnovu kojeg će to biti omogućeno.

"Do sada su građevinske firme, pravna i fizička lica morali da se obrate našem ministarstvu i ispune neophodne uslove da bi dobili licencu kao pojedinci ili pravna lica prema Zakonu o uređenju prostora i građenju", podsjetila je Golićeva.

Ona je naglasila da je dogovoreno da do sredine novembra bude organizovan zajednički sastanak u Beogradu građevinskih kompanija iz oblasti niskogradnje i visokogradnje iz Republike Srpske i Srbije.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske napomenula je da je mnogo opština u Srpskoj zainteresovano za projekat "Srpske kuće" Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

"Opština Šamac je prva obezbijedila lokalitet i žele da grade kuće", navela je Golićeva i dodala da će način realizacije tog projekta uskoro biti dogovoren.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je ovo ministarstvo Republici Srpskoj poklonilo projekat "Srpske kuće" u nadi da će biti izgrađene.

"Dogovorili smo da bude formirana radna grupa između Republičke građevinske direkcije Srbije i Urbanističkog zavoda Srpske koje će uraditi glavne projekte", rekla je Mihajlovićeva, koja je i potpredsjednik Vlade Srbije.

Ona je dodala da će zajednički sastanak građevinskih kompanija biti od značaja za građevinsku industriju, ali i zajednički nastup na stranom ili domaćem tržištu.

Govoreći o mostu između Ljubovije i Bratunca, Mihajlovićeva je rekla da Srbija već radi na sporazumu koji treba da bude potpisan sa BiH, te izrazila nadu da će to biti završeno do kraja godine, a početak izgradnje mosta na proljeće.

Ona je naglasila da današnji Memorandum nije prvi koji su dva ministarstva potpisala, te istakla da je saradnja efikasna i da se ne odnosi samo na zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske.

Mihajlovićeva je izrazila zadovoljstvo onim što je danas vidjela u Šamcu i Doboju, odnosno da poslovi izgradnje i obnove osnovnih škola koje finansira Vlada Srbije idu planiranom dinamikom.