latinica  ћирилица
25/09/2014 |  15:45 | Autor: SRNA

Kertesu tri godine zatvora zbog šverca cigareta

Bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na tri godine zatvora zbog učešća u švercu cigareta iz Makedonije u Srbiju kojim su pripadnici takozvane Stojičićeve grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 84.000 evra.

Osim Kertesa, danas je u Specijalnom sudu u Beogradu na dvije godine i osam mjeseci zatvora osuđen njegov tadašnji savjetnik Petar Milenković, dok su bivši službenici carinske kontrole Nebojša Nikolić i Zdravko Hirstov osuđeni na po dvije godine zatvora.

Zbog zastarjelosti sud je odbio optužbu protiv Siniše Stojičića koji se tereti kao jedan od organizatora krijumčarenja cigareta, kao i protiv bivšeg načelnika SUP-a Zaječar Nenada Živadinovića i vlasnika sokobanjske firme "Deks" Dejana Milenovića.

Ranije su zbog zastarjelosti oslobođeni bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Stojan Mišić i tadašnji načelnik niške policije Radisav Gvozdenović.

Ovo je druga prvostepena presuda, koja je nakon ponovljenog suđenja izrečena Stojičićevoj grupi. Optuženi i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Optuženima se stavlja na teret da su učestvovali u švercu duvana od 1996. do 1998. godine i pribavili protivpravnu imovinsku korist od 9,9 miliona dinara /oko 84.000 evra/.