latinica  ћирилица
26/09/2014 |  07:23 | Autor: RTRS

Problemi na vidiku: U Srbiju stiže 2000 Albanaca

Istorijsko gostovanje fudbalske reprezentacije Albanije u samostalnoj Srbiji privuklo je ogromno interesovanje tamošnjih medija i navijača koji zajednički najavljuju da će "crni orlovi" u Humskoj imati podršku 2.000 navijača, pišu sportske.net.

Fudbalski savez Srbije nalazi se pred ogromnim iskušenjem pošto će do 14. oktobra, u saradnji sa velikim brojem državnih institucija, pokušati da organizuje duel seniorskih reprezentacija Srbije i Albanije koji se igra u okviru kvalifikacija za EURO 2016.

Zvaničnici FSS već su najavili da u tom poslu očekuju podršku nadležnih iz Vlade Republike Srbije a čini se da će gosti pokušati da posao učine još težim.

 Postoji plan da se FS Albanije predloži da utakmice u Beogradu i Tirani prođu bez prisustva gostujućih navijača, kako je učinjeno u duelima Srbije i Hrvatske u prethodnim kvalifikacijama. Novinska agencija "Naše Preševo" tvrdi da od takvog scenarija nema ništa i da najmanje 2.000 Albanaca planira dolazak u Humsku!

"Od ponedjeljka smo započeli sa prikupljanjem podataka o imenima zainteresovanih za gostovanje u Beogradu. Interesovanje je ogromno i očigledno je da ćemo biti primorani da napravimo selekciju. Ne želimo da vodimo ljude samo zato što žele da gledaju utakmicu. Osnovni uslov je da svi koji krenu za Beograd budu stariji od 20 godina" objasnio je za pomenutu agenciju neimenovani izvor.

Kako se navodi u opširnom tekstu posvećenom pomenutoj temi, očekuje se da 1.500 Albanaca krene iz Tirane put Beograda a da im se na putu do srpske prestonice priključi još 500 sunarodnika iz Preševa, Bujanovca, Medveđe, pa čak i iz Vranja i Niša.

U Fudbalskom savezu Srbije još uvijek nisu spremni da govore na ovu temu jer ih generalnog sekretara Zorana Lakovića tek čekaju razgovori sa predstavnicima UEFA a povodom predstojećeg duela Srbije i Albanije.

Јasno je samo da bi dolazak navijača iz Albanije mogao da napravi ogroman bezbjednosni problem za FSS ali i za Srbiju jer ne postoji osoba koja bi navijačima reprezentacije Albanije mogla da garantuje bezbjednost na prostoru Srbije, kako na putu do Beograda, tako i na samom stadionu.

Do utamice Srbija - Albanija ostalo je manje od tri nedjelje i ostaje da se vidi da li će neko uspjeti da spriječi organizovan dolazak navijača gostujuće selekcije na utakmicu u Beograd čime bi svi bili pošteđeni brige za ljudske živote.