latinica  ћирилица
26/09/2014 |  08:28 | Autor: TANЈUG

Ukrajina: Stravična slika primirja

Uznemirujuće informacije o postojanju tajnih grobnica u regionu Donbasa u Ukrajini sve su kontroverznije.

Posmatrači OEBS-a saopštili da su pronađene tri grobnice, dok je ruska televizija javila o još tri i ukupno "desetine" masovnih grobnica u kojima su tijela kojima nedostaju unutrašnji organi.

Pronađeni su ostaci devet lica, ali pojedini ruski mediji izvjestili su o "stotinama" tijela, a istovremeno proruske snage i ukrajinska vojska razmjenjuju optužbe, okrivljujući jedni druge za zločine.

Lider samoproglašene Donjecke republike Aleksandar Zaharčenko uznemirio je javnost informacijom da u pronađenim tijelima nedostaju pojedini unutrašnji organi, za koje nije sigurno da li su izvađeni ubijenima ili još živim ljudima, a predstavnici lokalne vlasti ubrzo su demantovali istinitost ove tvrdnje.

Zaharčenko je naveo da su u tri sela, iz kojih se povukla ukrajinska vojska, pronađene tri masovne grobnice sa više od 40 pokopanih tijela civila i više leševa ukrajinskih vojnika.

Državni televizijski kanal "Rusija" izvjestio je o "nekoliko desetina grobnica streljanih" u nekoliko naselja, a prema riječima reportera "žrtava bi moglo da bude na stotine".

OEBS je potvrdio postojanje tri grobnice i ukupno devet tijela, a nakon prvih informacija da je riječ o tijelima muškaraca, počeli su da pristižu i izvještaji o pronađenim leševima žena, a prema tvrdnjama proruskih separatista i trudnicama.

Proruske snage su za zločine odmah optužile ukrajinsku vojsku koja je držala položaje na mjestu pronađenih grobnica, a Kijev je odlučno odbacio optužbe kao "neistinite i usmjerene na diskreditovanje ukrajinskih trupa".

Ruski Istražni komitet saopštio je da će detaljno istražiti sve slučajeve, dok je Državna duma najavila da će od Savjeta Evrope i OEBS zahtjevati međunarodnu istragu masovnih grobnica u Ukrajini.