latinica  ћирилица
26/09/2014 |  15:39 | Autor: RTS

Srbija uvodi elektronske deklaracije na carinama

Uprava carina Srbije započela je primjenu novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema koji omogućava podnošenje elektronskih deklaracija za tranzit robe i kompletno elektronsko vođenje i upravljanje tranzitnim carinskim poslovima u drumskom saobraćaju.

Primjenom novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), papirna deklaracija će, na siguran način, biti zamijenjena elektronskom deklaracijom.

Očekuje se da u sljedećih nekoliko nedjelja sa upotrebom elektronskih deklaracija počnu i drugi privrednici koji su zainteresovani da se priključe pilot fazi.

NCTS je kapitalni projekat, u koji je EU uložila nekoliko miliona evra, jer je priključivanje tom sistemu preduslov za pristupanje zemlje Uniji.

Carinska služba Srbije je prema planu počela da sprovodi pilot fazu na pet ispostava u carinarnici Subotica, a očekuje se da do kraja godine budu umrežene sve ispostave u zemlji.

NCTS je prvi u potpunosti kompjuterizovani carinski sistem za bespapirno poslovanje, što znači da se tranzitna deklaracija elektronski podnosi i elektronski obrađuje u Upravi carina.

Ona se i ovjerava elektronskim potpisom podnosioca deklaracije, dok Uprava carina odluku o puštanju robe takođe donosi elektronskim putem.

Uprava carina će uskoro omogućiti poslovnoj zajednici da besplatno koristi program za elektronsko podnošenje deklaracija kao podršku za NCTS.