latinica  ћирилица
26/09/2014 |  17:00 | Autor: Agencije

EU odbila Putinov prijedlog

EU je saopštila da je Putin pisao Briselu i tražio izmjene sporazuma između EU i Ukrajine, ali da je Unija odbila da ponovo otvara sporazum bez saglasnosti Kijeva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu upućenom šefu Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu, navodno prijeti kontramjerama, ako se EU i Ukrajina ne budu pridržavale dogovora s Moskvom da odlože implementaciju sporazuma do 2016. godine.

Portparol Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen, potvrdila je da je Barozo od Putina dobio pismo koje se tiče sporazuma i dodala da će Brisel "naravno odlučiti kako da odgovori na najbolji način".

Ona je, međutim, naglasila da je ovdje riječ o "bilateralnom sporazumu" između Kijeva i Brisela, prenio je AFP.

"Ako bude bilo kakvih izmjena, o tome moraju da se dogovore EU i Ukrajina. Mi ne tražimo bilo kakve izmjene sporazuma, Ukrajina je slobodna i ima pravo da donosi odluke u svom interesu", rekla je Hansenova novinarima.

I ukrajinski i evropski parlament prošle sedmice, ratifikovali su sporazum o pridruživanju, što je bivši predsjednik Ukrajine Viktor Јanukovič odbio da učini prošle godine i tom odlukom pokrenuo političku krizu u bivšoj sovjetskoj republici.