latinica  ћирилица
26/09/2014 |  17:09 | Autor: Agencije

Francuska kreće u odlučniju borbu sa huliganima

Francuske vlasti uveli su nove mjere u borbi protiv fudbvalskih huligana, nakon što je serija incidenata pokvarila početak sezone.
Huligani pokvarili slavlje PSŽ - Foto: AP
Huligani pokvarili slavlje PSŽFoto: AP

Tuče prije i poslije utakmice između Bastije i Marseja u avgustu dovele su do povreda 44 policajca, poslije čega su vlasti zatražile od fudbalskih predstavnika za zaustave "neprihvatljivo nasilje" u blizini stadiona i na njima.

Fudbalske vlasti sastale su se danas sa ministrmia unutrašnjih poslova i sporta, Bernarom Kazenevom i Partikom Kanerom, poslije čega je u saopštenju objavljeno da su uvede nove mjere koje se mogu primeniti odmah, a među kojima je i zabrana stadiona.

Prošlog novembra je troje radnika obezbjeđenja povrijeđeno kada su se navijači Sent Etjena tukli sa pristalicama Nice. Oni su čupali stolice i njima gadjali publiku na stadionu.

"Vlasti će u potpunosti koristiti svoja prava da bi bile sigurne da ne bi ponovo došlo do nasilja na stadionima i oko njih. Među tim pravima su i suspenzije stadiona, i, u slučaju potrebe, zabrana navijačima da putuju", navodi se u saopštenju.

Ograničen broj, oko 600 navijača Sent Etjena, moći će da dođe na stadion Velodrom u nedjelju, kada njihov klub bude igrao u gostima kod Marseja, a neće im biti dozvoljeno da putuju pojedinačno.

Јedna od novih mjera je praćenje navijača u Francuskoj i saradnja sa drugim evropskim zemljama u cilju "promocije lakog i bezbjednog dolaska gostujućih navijača".