latinica  ћирилица
27/09/2014 |  14:01 | Autor: sport.ba

Transferi: Ko je za sada opravdao uloženo?

Ljeto bogatih transfera završilo je 1. septembra.

A onda je krenula bitka fudbalskih zvijezda da se nametnu u novim sredinama. I dok nekima poput Diega Košte to ide sjajno, mnogi se prvi mjesec muče sa prilagođavanjem, umorom, povredom. Šta su neki od najsupljih igrača prošloga ljeta napravili zasad u novim sredinama.

 

Hames Rodriguez: 80 miliona evra

I sam Karlo Anćeloti ponavlja da Zlatnoj kopački SP-a treba još malo vremena, da se tek privikava na sve što Real nosi, kao i sam stil igre.

 

 

Skupi Kolumbijac tek na bljeskove pokazuje svoju klasu, ali još ni u jednoj od devet utakmica nije bio igrač prevage, igrač vrijedan 80 miliona eura. Real s njim ima pet pobjeda, remi i tri poraza, a od 26 golova Hames je učestvovao (samo) u pet.

 

Luis Suarez: 72 miliona evra

Urugvajac je pod suspenzijom, trenira, željan je igre, trebao bi čak nastupati u prijateljskim susretima za Urugvaj, jer to smije. S druge strane, Barseloni ide sasvim dobro i bez njega. Barem je išlo, dok Malaga nije zaustavila njen stopostotni učinak u srijedu. Suarez za sada nastupa tek za Barselonu B, i to u prijateljskim utakmicama. U svakom slučaju, jedva ga čekaju.

 

Anhel di Maria: 70 miliona evra

Njegov je učinak puno blistaviji nego onaj njegovih klubova. Stigao je igrati i za Real ovoga ljeta, prvu utakmicu Superkupa s Atletikom (1:1), a u Mančester junajtedu ima pobjedu, remi i poraz. Zapravo je sve izgledalo bajno do 70. minute utakmice s Lesterom.

 

 

Argentinac je bio priča dana, zabio je sjajan gol lobom, ali onda se Van Galova ekipa raspala, iskočili su neki novi junaci, anonimci iz Lestera, a Di Marijini su potezi pali u drugi plan.

 

Luk Šou: 37.5 miliona evra

Tog je lijevog beka Mančester junajted Sauthemptonu platio 37,5 miliona evra. Samo po sebi previše. Vjerojatno je siroti Šou postao sinonim za razbacivanje novcem engleskih klubova. Pa se još čovjek povrijedio, te propustio sve utakmice ove sezone. Zapravo, odigrao je jednu: za U21 tim Јunajteda, protiv Sanderlenda.

 

Diego Košta: 38 miliona evra

Bio je karika koja nedostaje Žozeu Murinju, došao za 38 miliona evra iz Atletika i nije mu trebala ni prilagodba na grad, ligu i saigrače, ni odmor. Košta je odmah krenuo ubojito.

U prve četiri prvenstvene utakmice postigao je sedam golova, a nije zabio samo Mančester sitiju. Protiv Šalkea ga je u Ligi šampiona Murinjo pokušao odmoriti, pa prosuo dva boda.

Košta je prvi strijelac engleske lige, Čelzi je na njenom vrhu, sve djeluje savršeno. Ima 13 udaraca, 11 u okvir i sedam golova. Zabija svakih 59,7 minuta. I još je stigao pripremiti devet šansi suigračima.

Јedino je stalna bojazan koju Murinjo spominje da Španac nema snage za dvije utakmice sedmično. Strah od povrede i te kako je prisutan, i kod Diega i kod njegovih poslodavaca.