latinica  ћирилица
28/09/2014 |  08:21 | Autor: TANЈUG

Karađorđevići bi od države i rudnik zlata

Kraljevska porodica Karađorđević u zahtjevu za restituciju, pored Belog i Kraljevskog dvora na Dedinju i imanja na najluksuznijim lokacijama u Beogradu, traži od države da im vrati i rudnik zlata, piše današnji ''Kurir''.
Aleksandar i Katarina Karađorđević - Foto: REUTERS
Aleksandar i Katarina KarađorđevićFoto: REUTERS

Prema pisanju tog lista, zahtjev desetoro nasljednika kralja Aleksandra sadrži više od 70 stavki, a vrijednost te imovine je basnoslovna.

''Spisak je dugačak kao roman. Nema čega nema na njemu - šume, vocnjaci, livade, nekretnine... Ono što je najviše privuklo pažnju jeste rudnik zlata u opštini Negotin. Uz njega ide i laboratorija za preradu zlatne rude i lager u rijeci Pek'', naveo je izvor Kurira dodajući da su ''pretjerali sa zahtjevom imovine i da je pitanje da li im sve to zaista pripada.

Prema pisanju tog lista, kraljevska porodica je svojevremeno, rudnike koje sada potražuju, dobila od države na korišćenje i nisu bili vlasnici, tako da po svemu sudeći neće imati pravo na povraćaj.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić naglasio je da će Karađorđević imati tretman kakav zakon nalaže.
Agencija za restituciju raspravljaće tek sljedeće godine o povraćaju imovine Karađorđevićima. Beli i Kraljevski dvor su zakonom zaštićeno dobro nulte kategorije i kao takvo ne mogu biti vraćeni starim vlasnicima.

Svakako, odluka o zahtjevu biće donesena u legalnom postupku kao i za sve ostale građane, rekao je Sekulić.
On je dodao da će tražiti pomjeranje rokova za finanasijsko obeštećenje sa 2017. na 2020. godinu.