latinica  ћирилица
28/09/2014 |  11:44 | Autor: RTRS

Počela Parada ponosa, Beograd pod opsadom

U Beogradu je počela Parada ponosa. Centar Beograda od ranog jutra je pod policijskom blokadom. Јake policijske snage, sa opremom za razbijanje demonstracija, oklopnim vozilima blokirale su sve ulice ka užem centru grada. Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ne smije biti nasilja, jer se u Srbiji Ustav i zakon poštuju.

Kolona učesnika gej parade krenula je od zgrade Vlade Srbije Ulicom Kneza Miloša, a jake policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracija obezbjeđuju povorku.
Učesnici gej parade upućivali su povike prema Vaznesenjskoj crkvi, sa koje su se čula zvona tokom prolaska kolone. U povorci se nalaze potpredsjednik Vlade Srbije Kori Udovički, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa EU Tanja Miščević, ambasadori Njemačke, Holandije, Norveške, Italije, SAD, šef Kancelarije EU Majkl Devenport i dvojica poslanika njemačkog Bundestaga, kao i lider LDP-a Čedomir Јovanović.

Učesnici povorke nose zastave duginih boja i šarene balone, kao i transparente na kojim piše "Ponos za sve", "Za sve žrtve nasilja u Srbiji" i "Ljubi pedera".

Kolonu prati veliki broj novinarskih ekipa. Prema nekim procjema, učesnika kolone je nekoliko stotina, a obezbjeđuje ih oko 7.000 policajaca. Sve okolne ulice oko trase povorke su zatvorene za saobraćaj.

Kolona se uputila ka Skupštini Srbije, a odatle će preko Trga Nikole Pašičća doći do Skupštine grada Beograda.

Od Resavske ulice do Studentskog kultunog centra takođe je puno policije, a zatvoreni su i svi prolazi i pasaži, uključujući i Krunsku ulicu, koji vode ka Ulici kneza Miloša.
Ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici takođe je puno policije, kao i na raskrsnicama Ulice kneza Miloša i Nemanjine, kao i Ulice kneza Miloša i Birčaninove ulice.

Na gradskim ulicama su i pripadnici saobraćajne policije na motorima, dok centar grada nadlijeće policijski helikopter.
Ispred Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića takođu su prisutne jake policijske snage koje su, kako javlja reporter Tanjuga, pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Beograd pod opsadom

Na Trgu Slavija i na Trgu republike nalazi se kordoni žandarmerije, "marice", borna kola, džipovi i kola Hitne pomoći.
Posebno je pojačano obezbjeđenje oko ambasada u Krunskoj ulici i u Ulici kneza Miloša.

Vladu Srbije, tačnije mjesto odakle je krenula šetnja nadlijeće helikopter, a pored su parkirana borna kola sa vodenim topovima.

Organizatori Prajda su juče najavili da će učesnici moći da dođu iz tri pravca - iz pravca Slavije, iz pravca Kneza Miloša od Londona i iz pravca Željezničke stanice gdje će biti i ulaz za novinare.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da tokom održavanja gej parade u Beogradu ne smije biti nasilja, jer se u Srbiji poštuje Ustav i zakon.

Istakao je da niko ne smije nikoga da ugrožava i da niko, protiv bilo koga, ne smije da koristi nasilje. "Očekujem da ti što šetaju budu srećni što šetaju. Nadam se da neće biti nasilja. Ne bih bio iskren kada bih rekao da sam oduševljen svim tim, ali država će da radi svoj posao ", rekao je Vučić. Premijer Srbije naveo je da u zemlji ima bezbroj drugih problema, tako da on lično, kaže, nema snage da se bavi paradom, prenose beogradski mediji.

Prijetio policiji automatskom puškom

Beogradska policija privela je dvojicu muškaraca u centru Beograda, poslije desetominutnih pregovora, pošto je jedan od njih policiji prijetio automatskom puškom.
U policiji su objasnili da su tokom prijepodneva obavljane samo rutinske kontrole, te da se u ovom trenutku ne može govoriti o privođenjima.
Kako je javio reporter Tanjuga sa lica mjesta, policija je dvojicu muškaraca zatekla u automobilu oko 11.40 sati u haustoru zgrade u ulici Svetozara Markovića 54.
Јednog do njih, kojem je okrvavljena glava, policija je odmah izvela iz automobila, dok je drugi ostao u kolima prijeteći automatskom puškom.
Poslije desetominutnog pregovaranja, muškarac iz automobila se predao, nakon čega su on i njegov prijatelj privedeni.
Јoš nije poznato ko je muškarcu nanio povrede ni koji su razlozi za intervenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kao ni da li to ima bilo kakve veze s Paradom ponosa koja se održava u Beogradu.