latinica  ћирилица
28/09/2014 |  16:43 | Autor: SRNA

Ugljevik: Godišnjica osveštanja crkve u Mezgraji

Služenjem liturgije, izborom kumova crkve i pomenom poginulim borcima Mezgraje, opština Ugljevik, obilježena je godišnjica osveštanja crkve u Mezgraji.
Ugljevik - obilježena godišnjica osveštanja crvke u Mezgraji - Foto: SRNA
Ugljevik - obilježena godišnjica osveštanja crvke u MezgrajiFoto: SRNA

Crkva je posvećena prenosu moštiju Svetog arhiđakona Stefana. Protejerej Duško Tanacković, paroh ugljevički, rekao je da je hram izgrađen 2012. godine u vrlo kratkom roku.

"U Mezgraji je osnovana prva hrišćanska zajednica, koja je pripadala manastiru Tavna. Kao sveštenik sam ponosan, jer je crkva izgrađena uz pomoć mještana koji su dobri vjernici", naglasio je Tanacković.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić prisustvovao je svečanosti u Mezgraji i rekao da okupljanje u crkvi predstavlja osnov očuvanja tradicije i običaja srpskog naroda.

"Ovo je rudno područje opštine Ugljevik, a u ovoj mjesoj zajednici smo mnogo toga uradili, počev od izgradnje puteva, vodovoda, škole...Ovo treba da bude dobar primjer kako se ulaže u rudarskim i manje bogatim mjestima", rekao je Perić.

On je dodao da je učinjeno mnogo toga da bi se očuvala vjera, tradicija i kultura srpskog naroda u Mezgraji. Za izgradnju hrama u Mezgraji, opština Ugljevik iz budžeta je izdvojila oko 60.000 KM.