latinica  ћирилица
02/10/2014 |  10:38 | Autor: SRNA

Španski ambasador: Priznanjem Kosova se ušlo u vladavinu zakona džungle

Španija je duboko uvjerena da podrška SAD i ostalih zemalja jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova predstavlja ogromnu grešku i da se tim slučajem ušlo u vladavinu zakona džungle - rekao je otpravnik poslova španske Ambasade u Beogradu Injigo Ramires de Aro Valdes.
 - Foto: RTS
Foto: RTS

"Unilateralnom deklaracijom se nigdje ne mogu mijenjati granice. Ako se dopusti da se to jednom uradi, nastaje zakon džungle", rekao je De Aro Valdes za "Politiku".

Na pitanje da li Srbija praktično treba da prizna jednostrano proglašenu tvorevinu da bi napredovala u evrointegracijama, on je rekao da je Španija protiv toga da unilateralna deklaracija može da se podrži ili prihvati, i to zbog principa koji se mora poštovati svuda.

On je istakao da Španija negoduje zbog toga što iste one zemlje koje prihvataju i podržavaju nezavisnost Kosova ne prihvataju druge proklamacije nezavisnosti, što djeluje kao hipokrizija, kontradikcija.

"Slijedi i logično pitanje: ako ste prihvatili da se razbije Srbija i pokušavate da stvorite nezavisno Kosovo, zašto onda ne prihvatite da se ta nepostojeća samoproklamovana tvorevina podeli?", kaže De Aro Valdes, koji je i avioinženjer, glumac, pozorišni reditelj, pisac, novinar, filolog, istoričar i diplomata.

On ocjenjuje da ogromna kontradikcija što su SAD i druge zemlje priznale Kosovo vjerovatno proizilazi iz prethodnih godina i činjenice da su Srbi "u tom filmu bili proglašeni za loše momke koje je trebalo kazniti".

Naglasivši da je siguran da katalonski separatizam nema niti će imati podršku, De Aro Valdes kaže da bi međunarodna podrška u ovom slučaju stvorila opštu nestabilnost.