latinica  ћирилица
02/10/2014 |  11:09 | Autor: RTRS

U Banjaluci više od 90 klizišta

Naselja Lauš, Karanovac, Ponir, jedna su od najugoženijih. Oštećeni su dijelovi puta, ugrožene kuće, a kiša koja ne prestaje da pada dodatno otežava probleme. Ugroženi stanovnici strahuju od daljnjih odrona, a kažu, ne radi se dovoljno na sanaciji.
Karanovac - klizišta - Foto: RTRS
Karanovac - klizištaFoto: RTRS

Klizište u banjalučkom naselju Lauš u Karađorđevoj ulici, uplašilo je stanovnike. Brdo je počelo da se obrušava tokom noći. Tone zemlje krenule su ka kućama, a dijelovi asfalta su popucali.

"Kuća je prilično ugrožena, ovaj zid je malo spasava, ali ako bi krenulo jače, nije sigurno da bi se zaustavilo", kaže mještanin Milutin Dragojević. 
Brane Đukanović iz ovog naselja kaže da su obavijestili nadležne, ali da niko ne izlazi na teren.

Slično je  i u naselju Ponir, gdje je zbog klizišta, ugroženo više stambenih objekata. Put prema groblju je neprohodan, a ugrožena je i vodovodna mreža. Mještani kažu da se ništa konkretno ne radi.

"Sve je to bilo začepljeno. Oni su poslali tehniku da samo možeš prići kući. Ništa drugo nije urađeno. Ali pošto je i ovo dio grada, tražili smo 13 sijalica da imamo rasvjetu da se vidi barem proći. Haos šta se radi", kaže Јovo Kočić.

Nadležne službe izašle su na teren i napravile zapisnik. Međutim do danas nije mnogo urađeno, a građani se plaše novih kiša i novih odrona. Ne znaju šta da rade i kome da se obrate.

"Šta ćemo dalje, nemamo pojma. Kome da se obratimo, gdje god da dođete samo su prazne priče. Sutra da neko umre, ne možemo da ga sahranimo", izjava Јovo Kočić. 
U gradskoj upravi kažu da će što prije krenuti u sanaciju.

Zabrinuti građani poručuju, sanacija i popravak su hitni. Nema vremena za čekanje. Ide jesen i nove kiše pa zato treba djelovati, a ne čekati.