latinica  ћирилица
02/10/2014 |  15:51 | Autor: SRNA

Nije uplaćena nijedna KM sa donatorske konferencije

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je na sastanku sa međunarodnim zvaničnicima da nijedna KM sa donatorske konferencije nije uplaćena na račune institucija BiH, niti su time krpljene "budžetske rupe".

Lagumdžija je sa ambasadorima EU i Ujedinjenog Kraljevstva Peterom Sorensenom i Edvardom Fergusonom, te zamjenikom ambasadora Francuske Fransuarom Leguaom razgovorao o posljednjim dešavanjima u BiH, s posebnim osvrtom na pisanja pojedinih međunarodnih zvaničnika o navodnoj zloupotrebi sredstava obezbijeđenih na donatorskoj konferenciji u Briselu za sanaciju majskih poplava.

Lagumdžija je rekao da donatorska sredstva do sada nisu uplaćena na račune institucija BiH i da to pobija pisanje medija i pojedinih međunarodnih zvaničnika da su stotine miliona evra uplaćeni institucijama BiH, a dio toga iskorišten za "krpljenje" budžetskih rupa.

Iz MIP BiH saopšteno je da je Lagumdžija od Sorensena zatražio zvaničnu informaciju o tome da li su donatorska sredstva uplaćena na bilo koji račun institucija u BiH, s obzirom na to da je Evropska komisija bila jedan od organizatora donatorske konferencije.

Sorensen je potvrdio da nijedna KM nije uplaćena na račun institucija BiH, kao i da nije bilo zloupotreba, niti krpljenja "budžetskih rupa" iz donatorskih sredstava.