latinica  ћирилица
02/10/2014 |  17:00 | Autor: RTRS

Stanari: Nova dionica puta

Okončani su radovi na novoj dionici regionalnog puta u zoni Rudnika i TE Stanari, čime je završeno izmještanje trase puta koji se nalazio u zoni površinskog kopa Raškovac.

Radove, čija vrijednost je 1,4 miliona KM, finansirao je EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari. U objekat Termoelektrane Stanari do sada je uloženo više od 311 miliona evra, a kompletna investicija vrijedna je 560 miliona evra. Termoelektrana bi naredne godine trebalo da bude probno puštena u rad. Rudnik trenutno zapošljava oko 550 radnika, a sljedeće godine ovdje će biti otvoreno još stotinu radnih mjesta. 

Dionica regionalnog puta koja je presijecala površinski kop Raškovac neće više biti u upotrebi. Saobraćaj će se odvijati novoizgrađenom dionicom dugom oko dva kilometra . Za koji dan stiže i upotrebna dozvola.

- Kolovoz je širine 6 metara sa saobraćajnim trakama po 3 metra. S obje strane kolovoza je predviđena pješačka staza čitavom dužinom za bezbjedno kretanje pješaka, posebno učenika - kaže Goran Nikolić, odgovorno lice investitora za izmještanje puta.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, istakla je zadovoljstvo urađenim poslom, nakon obilaska ove dionice, ističući da će za dan-dva biti tehnički prijem dionice kako bi dobila upotrebnu dozvolu i puštena u redovni saobraćaj.

Izmještanje puta dio je projekta izgradnje Termoelektrane. Rokovi se poštuju, a posla trenutno ima za oko 900 radnika.

-Trenutno se vrše intezivni montažni radovi na kotlu, a počelo je i unošenje opreme. Opreme iz Kine će u potpunosti biti isporučena do kraja godine, a uskoro očekujemo vangabaritne terete, generator i transformatore - rekao je Savo Mirković, tehnički direktor EFT Rudnika i TE Stanari.

To Hu Mingšeng, direktor gradilišta izvođača radova Dongfang, naglasio je da je uvjeren da će za godinu dana biti moguća probna proizvodnja struje i da će njihov zadatak biti završen prije roka.
 
Krajem novembra planiran je hidraulični test kotla. Nakon toga uslijediće izolacija i završni radovi na kotlovskom postrojenju. Do sada je u najveću energetsku investiciju na prostori bivše Јugoslavije uloženo više od 310 miliona evra.