latinica  ћирилица
02/10/2014 |  18:08 | Autor: RTRS

Navodni ruski specijalci su u stvari folklorni ansambl

Vijest o navodnom boravku ruskih specijalaca na teritoriji Banjaluke i Republike Srpske, danas je demantovana iz MUP-a RS. Poslije toga stiglo je obrazloženje iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske-opasni specijalci su u stvari članovi folklornog ansambla.

"Ne znam zašto se podigla tolika prašina, riječ je samo o kulturnom programu koji organizujemo u godini jubileja Velikog rata.“

Ovako reaguje ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija na vijest pojedinih medija da je na područje Republike Srpske stiglo više od 140 ruskih specijalaca.

A navodni ruski specijalci danas su posjetili Banjaluku. Kažu da im godi medijska pažnja, a smiješna im je priča da su ruski specijalci.

"Došli smo zbog folklornih dešavanja, da naglasimo bratske odnose Srba i Rusa, posebno Kozaka koji su postradali u Prvom svjetskom ratu. Ponosni smo što smo ovdje i ne osjećamo nikakvu napetost i agresiju“, kaže vođa donskih Kozaka Nikolaj Đakonov i naglašava da su posebno srećni što borave ovdje uoči hrišćanskog praznika Pokrova presvete Bogorodice, glavnog kozačkog praznika koji se slavi 14. oktobra.

On je izrazio nadu da će posjetiti i vladiku banjalučkog Јefrema, da će prisustvovati liturgiji i dobiti blagoslov.

U MUP-u Republike Srpske demantuju informaciju pojedinih medija iz Federacije BiH da u Srpskoj navodno boravi "148 ruskih specijalaca i obavještajaca".

Policija Republike Srpske je saopštila da je obaviještena da će na području Srpske boraviti određen broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata, a koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske sa Ruskom Federacijom.

U Službi za strance potvrđuju da su ruski državljani prijavili svoj boravak u tri hotela u Banjaluci.

Federalna televizija javila je ranije, pozivajući se "na više izvora", da je na područje Republike Srpske stiglo 148 ruskih specijalaca i obavještajaca i da su oni smješteni u tri hotela na području Laktaša i u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a Republike Srpske na Palama.

Neki federalni mediji posjetili su danas Hotel "San" u Laktašima gdje su se sreli sa članovima brojnih ruskih kulturno-umjetničkih društava koji će večeras nastupiti ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.