latinica  ћирилица
02/10/2014 |  18:53 | Autor: RTRS

Bileća: Otvoren Ravnogorski spomen-park

U Bileći je danas otkriveno spomen-obilježje pripadnicima Јugoslovenske vojske u otadžbini čemu je prisustvovalo nekoliko hiljada građana.
Bileća: Otkriveno spomen-obilježje - Foto: SRNA
Bileća: Otkriveno spomen-obilježjeFoto: SRNA

Sedamdeset godina nakon ulaska partizana u Bileću i stradanja 146 boraca Јugoslovenske vojske u otadžbini i civila, u Bileći je, u prisustvu više hiljada građana i čuvara tradicije, otvoren Ravnogorski park i otkriven spomenik borcima Bilećke brigade.

Pomen stradalim i osvećenje spomenika služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je pozvao na jedinstvo i praštanje. Gradnja spomenika završena je nakon tri godine, a iz organizacionog odbora za izgradnju poručili su da danas, 70 godina od stradanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Bileći, ovaj spomenik simbolizuje ispruženu ruku pomirenja i bratske ljubavi.

Vladika Grigorije je istakao da je ovo najljepši spomenik podignut na prostorima Srpske u posljednjih 70 godina.

"Ovakav spomenik je ponikao iz velike žrtve i krvi vojnika, oficira, ratnika, ali i suza njihovih majki i sestara. Ovakav spomenik su čuvali i snivali u najvećim dubinama svojih srca, a evo uzdiže se u Bileći", istakao je vladika Grigorije.

Potpredsjednik odbora za izgradnju Milorad Vujović istakao je da je spomen-park istorijski podsjetnik za mlađe generacije, te naglasio da su za njegovu izgradnju najzaslužniji donatori, među kojima je opština Bileća.

Spomenik je djelo akademskog vajara Milivoja Bokića, koji je istakao da je idejno rješenje zamišljeno kao pomirenje i vaskrsenje bratske ljubavi nakon bratoubilaštva.

Spomenik je otkrio pripadnik Bilećkog bataljona 95-godišnji Milorad Šarenac. U Hramu Svetog Save služen je parastos stradalim bilećkim Ravnogorcima, a prislužene su svijeće na kripti u kojoj su položene ekshumirane kosti 22 stradala.