latinica  ћирилица
15/10/2014 |  08:20 | Autor: Agencije

Brat albanskog premijera pušten poslije saslušanja, incidenti u Beču i Tirani

Albanska TV stanica "Njuz 24" javila je u međuvremenu da je Rama, sa još trojicom Albanaca, bio zadržan oko 40 minuta, nakon incidenta
"Zastava velike Albanije" - Foto: REUTERS
"Zastava velike Albanije"Foto: REUTERS

Brat albanskog premijera Edija Rame, Olsi, i još tri osobe koje su zajedno sa njim bile na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, na putu su za Tiranu, saznaje Tanjug u MUP-u Srbije.

Albanska TV stanica "Njuz24" javila je u međuvremenu da je Rama, sa još trojicom Albanaca, bio zadržan oko 40 minuta, nakon incidenta sa puštanjem drona sa zastavom Velike Albanije, ali je potom ukrcan u vozilo i prebačen na aerodrom.

Sa Olsijem Ramom je, prema nezvaničnim informacijama, u VIP loži stadiona Partizan, u prisusvtu načelnika beogradske policije Veselina Milića, razgovarano zbog sumnje da je organizovao i rukovodio incidentom sa albanskom zastavom, poslije kojeg je utakmica prekinuta.

Prema izvorima u MUP-u, Rami nije moglo da bude određeno zadržavanje zbog štrajka advokata. Zvaničnih informacija o ovom slučaju nema, te nisu poznati detalji ovog slučaja.

Stanica "Njuz 24" se inače pozvala na izvore bliske premijeru Albanije Ediju Rami.

"Ambasador Albanije je rekao da su tri osobe zadržane i da su im provjeravani pasoši Sjedinjenih Američkih Država. Pojavile su se i informacije da je zadržavanje bilo povezano sa sumnjom da je jedno od zadržanih lica krilo kod sebe daljinski upravljač za upravljanje letelicom, navodi News24 i dodaje da je "došlo do zabune", a da su četiri osobe poslije pregovora sa srpskom policjiom puštene i nisu uhapšene.

Olsi Rama (1969.) zaposlen je u kompaniji Pegasus Komunikejšens, a prema beogradskim medijima u Beograd je na utakmicu došao sa američkim pasošem. Mlađi brat albanskog premijera je prije toga radio u kompaniji Delfinus Medikal Tehnolodžis, i kao naučni istraživač i menadžer projekata u medicinskom institutu Barbara En Karmanos u Detroitu, SAD.

Od 1993. do 1997. godine bio je programski direktor fondacije Otvorenog društva za Albaniju, koju je sponzorisala fondacija Soroš. Olsi Rama se u aprilu 1997. godine preselio u SAD.

Dačić: Smišljena politička provokacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija smišljena i unapred planirana politička provokacija i da Srbioja ne snosi nikakvu odgovornost za prekid utakmice.
 "Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj fudbalskoj utakmici i unapred je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu 'Velike Srbije' u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. U ovom incidentu naročito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji bi trebalo ovdje da bude gost. Sve to stavlja političku dimenziju na cijeli dogadaj i ovo je politička provokacija", rekao je Dačić.
 On je rekao i da su tokom cijelog dana diplomate iz EU vršile pritisak da se albanski navijači, koje su srpski organi hteli da zadrže na aerodromu, puste na stadion, iako nisu imali karte.
 "Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid ove utakmice", poručio je Dačić.

U Prištini slavlje posle incidenta na stadionu Partizana

Veliki broj građana Prištine izašao je na gradske trgove, a ulicama su kružile kolone vozila sa zastavama Albanije.
Policija je blokirala sve prilaze za vozila glavnom trgu, a i okolni trgovi bili su prepuni ljudi koji slave.
Kako javlja "Indekosonline", poslije prekida utakmice građani iz Podujeva na organizovan način su pošli u pravcu graničnog prelaza Merdare.
Oni du pjevali poznate pjesme albanskih navijača i razne druge parole kao sto su "Etnička Albanija".

Slavlje navijača u prištini

Kako je izvijestio sa mjesta događaja dopisnik "indeksonline", građani Podujeva su skinuli srpske tablice sa vozila i kamiona.
Utakmica reprezentacija Srbije i Albanije prekinuta je sinoć pošto je došlo do nereda kada se nad terenom pojavio dron sa okačenom albanskom zastavom na kojoj su i likovi osnivača albanske države i prvog premijera Ismailja Ćemalija, kao i Ise Boletinija, albanskog nacionaliste.

Ulice glavnog grada Prištine nakon prekida utakmice Srbija - Albanija bile su pune navijača koji u koloni vozila sa albanskim zastavama slave i vicu "Albanija ...Albanija".

Nešto prije ponoći na portalima na albanskom jeziku koji su se pozvali na "Blic" pojavila se vijest da je u Beogradu uhapšen brat premijera Albanije Edi Rame.
Međutim, mediji u Prištini navode da je to laž, i da je brat premijera Albanije sa albanskom delegacijom.
Kako prenosi TV "Top Čanal" iz Albanije pojava zastave Albanije na stadionu Partizana u Beogradu je bila u znak protesta što nije dozvoljeno simpatizerima Albanije da prisustvuju utakmici.

Albanci opkolili srpsku ambasadu u Tirani

Albanski navijači su sunoć poslije prekida utakmice između Srbije i Albanije su opkolili srpsku ambasadu u Tirani.

Prema pisanju sajta "Koha ditore" policija je intervenisala i naparvila živi zid oko srpske ambasade.

Sukob Albanaca i Srba u Beču

Grupa Albanaca okupila se u 16. bečkom okrugu u kojem se nalazi više ugostiteljskih lokala čiji su vlasnici i gosti Srbi i gađala jedan od tih objekata flašama i pirotehničkim sredstvima.
Policija je uspjela da razbije i rastjera s tog mjesta tu grupu, ali je potom došlo do okupljanja oko 200 Srba, koji su pokušali da se sukobe s Albancima.

Sukob Srba i Albanaca u Beču

Veliko prisustvo policije, koja je zatvorila sve prilaze do centralne ulice u tom kvartu, do poslije ponoći kada su se obje grupe razišle, spriječilo je sukobe Srba i Albanaca, koji su oštetili brojna vozila, među kojima i policijska.
U akciji sprečavanja sukoba policija je u pomoć pozvala i svoje specijalne jedinice.