latinica  ћирилица
15/10/2014 |  09:44 | Autor: SRNA

Napad na parohijski dom u srpskom dijelu Orahovca

Trojica albanskih mladića, petnaestak minuta po prekidu fudbalske utakmice između Srbije i Albanije, gađali su kamenom parohijski dom u srpskom dijelu Orahovca, u kome su se u trenutku napada nalazili članovi porodice orahovačkog paroha jereja Srđana Јerinića.

 
Na sreću, niko od članova porodice orahovačkog paroha nije povrijeđen, prenose beogradski mediji.

Trojica albanskih mladića, uz povike "Albanija, Albanija", prošla su srpskim dijelom grada, razbijajući usput staklene flaše piva o zidove srpskih kuća, a najviše na trgu ispred crkve Uspenje Presvete Bogorodice, gdje su pocijepali srpsku zastavu, koja je bila okačena na banderi u centru srpskog dijela grada.

Oni su zatim većim kamenom gađali prozor parohijskog doma, pogodivši sobu u kojoj se, u trenutku napada, nalazila popadija sa dvoje maloljetne djece.

Napadači su istovremeno na zidu napuštene i oronule srpske kuće, koja se nalazi preko puta parohijskog doma, okačili zastavu Albanije, a zatim pobjegli u nepoznatom pravcu.

Sveštenik smatra da je ovo napad na njega i njegovu porodicu, a ne na vjerski objekat, jer da su napadači htjeli da napadnu i oštete zgradu parohijskog doma - polomili bi stakla na lokalu donjeg sprata, a ne bi gađali jedini osvijetljeni prozor zgrade.

Srpski građani, koji žive u blizini parohijskog doma i koje su uznemirili povici albanskih mladića, lomljava stakla i vrisak sveštenikove djece, izašli su na ulicu i prisustvovali uviđaju kosovske policije.