latinica  ћирилица
15/10/2014 |  11:18 | Autor: SRNA

Uhapšena tri lica zbog ratnih zločina u Livnu i Mostaru

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su na području Livna Zdenka Andabaka i Zorana Vrdoljaka zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Andabak i Vrdoljak osumnjičeni su da su 1993. godine na području Livna, kao pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske republike Herceg-Bosna, ubili dva civila bošnjačke nacionalnosti i nečovječno postupali i fizički zlostavljali jednu osobu.

Tokom dana osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH na području Mostara su uhapsili osumnjičenog Ibrahima Demirovića, zvanog "Hećim", državljanina BiH.

Demirović je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata, tokom 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH u svojstvu komandanta 47. brdske brigade na području mjesta Potoci postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.