latinica  ћирилица
15/10/2014 |  13:28 | Autor: Agencije

Danas se obilježava Svjetski dan slijepih

Gradska organizacija slijepih Banjaluka danas je šetnjom i izložbom radove ove populacije obilježila Međunarodni dan bijelog štapa i 65 godina postojanja i rada.

Predsjednik Gradske organizacije Miroslav Mandić rekao je da društvo ovoj populaciji ne posvećuje pažnju kakvu bi trebalo, naročito kada je riječ o finansijskoj podršci.

"Tražili smo i tražimo od lokalnih i republičkih vlasti da nam pomognu, ali još nismo naišli na potpuno razumijevanje", kaže Mandić.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je da bi najbolje rješenje bilo da se osnuje institut za slijepe koji bi pomagao ovoj populaciji.

U Domu mladih u Banjaluci, gdje je otvorena izložba, danas je održana i svečana akademija povodom 65 godina postojanja i rada Gradske organizacije slijepih.

Odigravanjem šahovskog turnira, posjetom audio-braj čitaonici u Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci, te druženjem članstva, zvornička Organizacija slijepih obilježila je danas Svjetski dan bijelog štapa.

Predsjednik Organizacije slijepih u Zvorniku Ljubinko Rebić rekao je da su predstavnici Organizacije u okviru obilježavanja ovog dana posjetili opštinsku upravu, gdje su razgovarali sa šefom kabineta načelnika opštine Zvornik Dušicom Savić, i načelnicima Odjeljenja za finansije i za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Bojanom Ivanovićem i Milanom Cvjetinovićem.

Rebić je istakao da su na sastanku predstavnici organizacije prezentovali aktivnosti koje su realizovali u ranijem periodu, te ono što do kraja ove i u narednoj godine očekuju od opštinske uprave i dodao da su dobili obećanje da će se iznaći mogućnosti za povećanje budžetske stavke namijenjene ovoj organizaciji.