latinica  ћирилица
15/10/2014 |  15:14 | Autor: AP

Putin sutra u Milanu sa zapadnim liderima o Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin imaće tokom posjete Italiji sa zapadnim liderima seriju sastanaka u čijem fokusu će biti Ukrajina, saopštio je danas Kremlj.

Putin poslije sutrašnje kratke posjete Srbiji putuje na evropsko-azijski samit u Milanu, a biće to prva prilika da sa zapadnim liderima razgovara o ukrajinskoj krizi, nakon susreta u Francuskoj na obilježavanju godišnjice Dana D.

SAD i EU su uvele brojne ekonomske sankcije Moskvi zbog Krima i podrške proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini. Značajni ekonomski sporazumi stopirani su zbog najgore krize između Rusije i Zapada od hladnog rata, a Putin nije putovao u Evropu od kratke posjete Beču krajem juna.

Savjetnik ruskog predsjednika za spoljne poslove Јurij Ušakov rekao je da će se sutra Putin sastati sa ljemačkom kancelarkom Angelom Merkel i prisustvovati večeri sa drugim liderima. U petak će imati zajednički doručak sa liderima Njemačke, Francuske, Britanije, Italije, Ukrajine i EU, o krizi u Ukrajini. U planu su i njegovi odvojeni susreti sa liderima Francuske, Njemačke i Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da on polaže velike nade u sastanke u Milanu. On je juče razgovarao telefonom s Putinom o pripremama za susrete u Italiji.