latinica  ћирилица
15/10/2014 |  15:50 | Autor: SRNA

Nevesinje: Značajna uloga žena na selu

U Nevesinju je danas održan Četvrti sajam "Žene na selu Republike Srpske", sa ciljem osnaživanja žena na selu i podizanja svijesti o njihovom značaju i ulozi u društvu.

Sajam se održava danas u okviru obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana žena na selu, i okupio je učesnice iz svih krajeva Republike Srpske.

Manifestaciju organizuju Mreža "Progres" i Udruženje žena "Hercegovka", pod pokroviteljstvom DŽender centra Vlade  Srpske i uz podršku više sponzora.

Direktor Mreže "Progres" Milena Regoja je istakla da je cilj manifestacije davanje doprinosa vidljivosti rada žena na selu i dodala da je ova aktivnost dio akcionog plana DŽender centra Vlade Republike Srpske.

Ona je dodala da je ovo pokušaj osnaživanja žena na selu i podizanju svijesti o njihovom značaju i ulozi u društvu.

Izvršni direktor Udruženja "Hercegovka" Aleksandra Kravić rekla da je počastvovana što je nevesinjskom udruženju pripala čast da organizuje ovako značajan skup i da je Nevesinje ruralni kraj koji vrednuje ulogu žene na selu.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović je istakao da ova opština ima dugu tradiciju i da je ovo pravo mjesto za prezentaciju sela i njegovih vrijednosti.

U programu svečanog otvaranja učestvovali su Kulturno-umjetničko društvo "Nevesinje", KUD "Bratstvo" iz Istočne Ilidže i Pjevačka grupa "Žene" iz Laktaša.

Štandovske prezentacije imaće udruženja žena sa sela, ženske zadruge, organizacije koje promovišu seoski turizam i žene sa sela sa svojim proizvodima, uslugama, znanjima i vještinama.

U okviru sajma, u SD "Nevesinjka" održana je i modna revija, informativno-edukativne radionice i javna tribina o unapređenju položaja žena na selu u Republici Srpskoj.