latinica  ћирилица
15/10/2014 |  16:02 | Autor: RTRS

K.Varoš: Izgradnja reciklažnog dvorišta

Najznačajnija investicija u ovoj godini u opštini Kotor Varoš je projekat izgradnje reciklažnog dvorišta, koji će biti realizovan u okviru projekta „Čist Vrbas“ u saradnji sa UNDP-om, Fondom za zaštitu životne sredine i Komunalnim preduzećem Bobas.

Vrijednost ove investicije je 160.000 maraka.

Opština je obezbijedila neophodnu lokaciju i potrebnu dokumentaciju. UNDP je učestvovao u izradi projektne dokumentacije.

"Početak je danas, a kako bi dvorište bilo u funkciji obezbijedili smo nabavku sredstava za rad odnosno sredstava za reciklažu, znači presa, kontejneri i linija za reciklažu", istakla je Dijana Šilić, službenik UNDP-a u projektu „Čist Vrbas“. 

Ovaj projekat će podići svijest građana Kotor Varoša o čistoj okolini i poboljšanju komunalnog reda, uz određene prihode koje će ostvariti komunalno preduzeće.

"S ovim projektom komunalno preduzeće će imati jednu direktnu korist, samim tim što nećemo imati trošak odvoza otpada na deponiju u Banjaluku, smanjićemo troškove, a sa druge strane ćemo imati finansijsku dobit prodajom sirovine", dodao je Dalibor Vučanović, načelnik opštine Kotor Varoš.

Prva faza izgradnje reciklažnog dvorišta trajaće 45 dana, a kada bude završena izgradnja, na reciklažnom dvorištu će biti zaposleno šest radnika, a u drugoj fazi biće izgrađena pretovarna stanica.