latinica  ћирилица
15/10/2014 |  18:40 | Autor: RTRS

Akcionari: Dušanić doveo "Metal" do propasti

Na osnovu pravosnažnog rješenja Osnovnog suda u Banjaluci, vlasnik kompanije "Dušanić", Petar Dušanić, ušao je u posjed poslovnog prostora preduzeća "Metal" u centru Banjaluke uz asistenciju sudske policije i izvršitelja.

Direktor "Metala" Brane Milošević i radnici preduzeća tvrde da je Dušanić do preduzeća došao raznim malverzacijama, uzimajući hipoteke i tako na više načina opteretio ovu firmu. 

Vlasnik kompanije "Dušanić" tvrdi da je ovo legalna predaja objekta njemu, kao kupcu, i da mu za to garantuje rješenje Osnovnog suda u Banjaluci.

Dušanić kaže da Brane Milošević nije htio dobrovoljno da preda nekretninu kupca, i da "na sve načine opstruiše i pokušava da spriječi sudskog izvršitelja da izvrši pravosnažno rješenje".

"Hoće da uvedu kriminalca u posjed imovine koju ničim nije stekao, niti je dobio legalnim putem na sudu", kaže Milošević.

Ovo je dokaz nepostojanja pravne države, smatraju mali akcionari. Po deset godina stoje krivične prijave, četiri godine se čeka na otvaranje stečaja u kompaniji "Dušanić", za presude u korist malih akcionara i države čeka se i duže od pet godina, a Dušanić već duže vrijeme, tvrde, radi sa svim blokiranim računima.

"Umesto da on odgovara za dug po vlastitom priznanju, koji kompanija Dušanić ima prema povjeriocu preko pet miliona maraka, među kojima je i PURS i UIO, on biva nagrađen", kaže Nebojša Јugović, predsjednik Saveza udruženja malih akcionara RS'.

Sve je počelo prije 11 godina, kada je Dušanić došao u "Metal", priča jedna od radnica. Tada su, kaže, doživjeli fijasko, a firma je pala na koljena.

"Došao je sa ciljem da izvrši dokapitalizaciju i da riješi Metal, odnosno da potjera radnike kući i da uzme komplet imovinu. To mu je bio jedini cilj", rekla je Biljana Bulatović, radnica ovog preduzeća.

Spor radnika i Petra Dušanića, koji je vlasnik oko 21 odsto akcija "Metala", traje već duže vrijeme. Radnici ga optužuju da je svjesno, kroz poslovne transakcije sa svojom privatnom kompanijom "Dušanić", doveo firmu do ivice propasti.