latinica  ћирилица
15/10/2014 |  18:58 | Autor: Agencije

Nikolić: Pokušaj destabilizacije regiona

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić najoštrije je osudio jučerašnji incident na stadionu Partizana.

Nikolić je konstatovao je da su očigledne namjere onih koji su organizovali i sproveli u djelo plan sa letjelicom koja je nosila zastavu sa mapom tzv. Velike Albanije da izazovu nemire u Srbiji i da pokušaju da destabilizuju cijeli region.

"Sportske utakmice nisu mjesto za plasiranje provokativnih političkih poruka", istakao je Nikolić, i dodao, da je riječ o promociji beskrupulozne i neostvarive ideje o tzv. Velikoj Albaniji, za koju se moglo očekivati da će naići na oštru reakciju na samom stadionu i cijeloj zemlji.

"Srbija je učinila sve da prošlost ostavimo za nama i da razvijamo prijateljske odnose", istakao je predsjednik Srbije.

Predstojeća posjeta albanskog premijera Edija Rame očekivana je u Srbiji kao znak uspostavljanja izvanrednih odnosa, istakao je predsjednik, i dodao, da je nakon "atentata na uspostavljanje prijateljstva Srbije i Albanije", očigledno da će Albaniji biti potrebne decenije, ako ne i vijekovi da postane normalna država, bez mržnje prema Srbima.

Јučerašnja bezumna akcija je trebalo da bude najoštrije osuđena od strane državnog vrha Albanije i njene javnosti, smatra predsjednik. "Nedostajala je samo eksplozivna naprava u letjelici, pa da se stekne utisak o povezanosti sa teroristom broj jedan u svijetu", dodao je predsjednik Srbije.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da ekstremisti ispisuju poruke mržnje na manastiru Visoki Dečani i da stotine Albanaca s Kosova i Metohije učestvuje u terorističkim akcijama u Iraku i Siriji.

Albanskom ambasadoru u Beogradu uručen najoštriji demarš

Ambasadoru Albanije u Beogradu, Iljiru Bočki, danas je u MIP-u Republike Srbije uručen najoštriji demarš povodom "velikoalbanskih provokacija tokom jučerašnje fudbalske utakmice između Srbije i Albanije", saopštio je večeras MIP Srbije.

Ministarstvo inostranih poslova Srbije smatra da "ovakvi, očigledno brižljivo planirani incidenti, kakav je prelet bespilotne letjelice sa zastavom Velike Albanije iznad terena na kome se odigrava fudbalska utakmica visokog rizika, ozbiljno narušavaju napore da se izgradi odnos povjerenja i saradnje u regionu".

"Srbija predano radi na njegovanju dobrih odnosa sa susjedima, od kojih očekuje isti takav pristup, i neće tolerisati ovakve provokacije", navedeno je u saopštenju. Albanskom ambasadoru predočeno je da Srbija očekuje od albanskih zvaničnika jasnu osudu sinoćnjih incidenata, što bi, kako je navedeno, bio prvi neophodan korak ka prevazilaženju problema.