latinica  ћирилица
15/10/2014 |  21:10 | Autor: Agencije

Beograd u susret "Koraku pobednika"

U prvoj vojnoj paradi u Beogradu poslije 29 godina, sutra kod Palate "Srbija" i na Dunavu učestvovaće oko četiri i po hiljade pripadnika Vojske Srbije. Biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme, a podršku avijaciji Srbije daće i ruska akrobatska grupa "Striži".

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovaće sutra u jednodnevnu posjetu Srbiji tokom koje će prisustvovati i obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, te sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom.

Prema programu posjete, predviđeno je da prije podne Putin i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić polože vijence na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda.

Nakon susreta biće održana ceremonija na kojoj će Nikolić uručiti predsjedniku Rusije Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Prema programu posjete, potom je predviđen susret premijera Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsjednikom, te potpisivanje međudržavnih sporazuma u prisustvu Nikolića, Putina i Vučića.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednica Vlade Željka Cvijanoviće prisustvovaće vojnoj paradi u Beogradu.

Program u Bulevaru Nikole Tesle počinje svečanom artiljerijskom paljbom, desantom 30 padobranaca, a završava se letom akrobatske grupe "Striži", koja je danas imala posljednju probu pred paradu.

Uoči parade, na batajničkom aerodromu još jednom su izvedene sve one figure koje će sutra vidjeti publika, sve tik iznad novinara i vojnika koji su došli da vide umijeće najboljih ruskih pilota na "migovima 29".

Ako oblačnost bude ispod 1.800 metara, "Striži" neće mijenjati program. U slučaju lošijeg vremena, akrobacije u čast oslobodiocima Beograda izvodiće pojedinačno.

"Sovjetski savez je, kao što znate, vodio veliku borbu protiv fašizma i, nažalost, u tim borbama poginulo je više od 50 miliona naših građana. Za nas je velika čast da učestvujemo u manifestacijama kao što je ova i kao što je naš Dan pobede. Time želimo da odamo počast i zahvalnost tim ljudima koji su dali živote za našu slobodu i našu budućnost", objašnjava potpukovnik Sergej Asjajkin, vođa akro-grupe "Striži".

Ni na pilote Vojske Srbije loše vrijeme neće uticati. U sastavu vazduhoplovnog ešalona Vojske Srbije biće helikopteri tipa "gazela", "M-8" i "M-17", lovačko-bombarderska avijacija – avioni "mig-21" i "mig-29", "orao", "galeb" i transportni avion "an-26".

"Nećemo čak ni upotrijebiti sve letjelice, biće ih oko 40, ni danas ova kiša ne onemogućuje da obavimo ovu konferenciju za štampu, računajte da ni sutra složeni uslovi neće uticati da se tamo ne pojavimo", najavljuje brigadni general Predrag Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade.

U vazduhu program kakav obično može da se vidi samo na aeromitinzima, a na zemlji defile pešadijskog i motorizovanog ešalona, dok će brodovi Rečne flotile prodefilovati Dunavom od Kalemegdana do Zemuna.

“Sada je tenologija otišla dalje, samo jedna kola mogu da povuku 15 kamera. Najveći izazovi su prilagoditi se događaju uz to da se poštuje bezbjednost i protokol", kaže reditelj direktnog prenosa Vojne parade Veselin Grozdanić.

U čast 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, posjetiocima će biti prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda, pukovske zastave iz Prvog svjetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Cijeli program sa tribina trebalo bi da prati i nekoliko veterana koji su učestvovali u oslobađanju Beograda, ali i učesnici nekadašnjih vojnih parada.